Vești bune pentru fermieri. UE rectifică politica agricolă comună

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
PAC, politica agricola comuna
sursa: gettyimages.com/

Parlamentul European a dat undă verde revizuirii politicii agricole comune (PAC) pentru a uşura sarcina administrativă a fermierilor din UE.

Reuniţi la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, eurodeputaţii au aprobat revizuirea regulamentului PAC. Revizuirea PAC modifică normele pentru trei condiţionalităţi de mediu pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi finanţare.

Fermierilor li se va permite deja să aplice normele de mediu revizuite pentru cererile lor de sprijin financiar din partea UE în 2024.

Modificările oferă mai multă flexibilitate ţărilor UE pentru a acorda derogări de la standardele PAC dacă există probleme legate de aplicarea lor şi probleme cauzate de condiţii meteorologice extreme. Fermele mici cu o suprafaţă mai mică de zece hectare vor fi exceptate de la controale şi sancţiuni dacă nu respectă anumite norme PAC.

Pentru a accelera adoptarea măsurilor, Parlamentul European a convenit să trateze dosarul în aşa-numita sa procedură de urgenţă.