Decizie istorică: Țările baltice au început deconectarea de la rețeaua electrică rusă. Care sunt riscurile

Statele baltice au început, sâmbătă dimineață, procesul de deconectare de la rețeaua electrică rusă pentru a se integra în sistemul european, un proces lansat cu ani în urmă și urgentat după debutul războiului din Ucraina. Lituania, Letonia și Estonia vor fi conectate la sistemul energetic al Uniunii Europene începând de duminică, la aproximativ 20 de ani după ce au aderat la blocul comunitar, consolidându-și astfel orientarea europeană.
Rețeaua proiectată în perioada sovietică va continua să deservească Rusia și Belarus.
Deconectarea a avut loc pe fondul unei campanii intense de dezinformare, despre care liderii locali spun că a fost menită să semene panică în rândul populației, scrie Politico. În zilele dinaintea deconectării, pliante tipărite în limba rusă au apărut în blocuri de apartamente din regiune, avertizând că „nu va mai fi electricitate” și îndemnând locuitorii să-și facă provizii de lumânări. În realitate, țările baltice nu au mai cumpărat energie electrică din Rusia sau Belarus în ultimii ani, deci nu sunt așteptate pene de curent sau creșteri de prețuri.
„Rușii ne-au amenințat de ani de zile cu întreruperea aprovizionării cu energie electrică”, a declarat Ingrida Šimonytė, fostul premier al Lituaniei, care a coordonat pregătirile pentru această tranziție. „Aceasta era ultima, trista rămășiță a trecutului nostru care era încă parțial gestionată de oameni de la Moscova.”
Cele trei țări baltice își vor opera rețeaua electrică în regim izolat timp de o zi, înainte de a o sincroniza cu cea europeană. Astfel, vor putea importa energie din statele UE prin Polonia, dacă va fi necesar.
Comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen, a declarat că această tranziție va „întări securitatea aprovizionării” pentru întregul bloc comunitar.
„Este un semnal puternic că Uniunea Europeană rămâne unită”, a spus el înainte de schimbare. „UE a investit masiv în acest proiect – peste 1,2 miliarde de euro. Acestea sunt genul de proiecte care fac Uniunea Energetică mai puternică.”
Care sunt riscurile
Deconectarea de Rusia face ca statele baltice să depindă mai mult de legăturile submarine. „Cel mai mare risc este deteriorarea infrastructurii. Aici se află vulnerabilitățile și acesta ar fi scenariul cel mai grav”, a declarat analistul ICIS, Stefan Konstantinov.
Până acum, rețeaua baltică era conectată la sistemul energetic rus, o moștenire din 1956, ceea ce însemna că Rusia stabiliza și susținea rețeaua de electricitate comună a celor trei țări. În caz de necesitate, acestea puteau cumpăra energie electrică de la centralele rusești pe cărbune sau gaze. Această „plasă de siguranță” dispare acum.
Pentru Uniunea Europeană, noua situație înseamnă că rețeaua sa va trebui să absoarbă eventualele perturbări din statele baltice, care încă depind de importurile de energie prin trei cabluri submarine ce leagă regiunea de Suedia și Finlanda, precum și de o conexiune terestră cu Polonia.
„Legătura dintre Polonia și Lituania este absolut crucială... o protejăm cu orice preț”, a declarat un purtător de cuvânt al operatorului polonez de rețea PSE pentru Reuters.
„Acum câțiva ani, ne făceam griji doar că ar putea cădea copaci pe liniile electrice. După avariile suspecte la cablurile submarine, situația s-a schimbat complet.”
Incidentul Estlink 2 a determinat guvernele din regiune să reevalueze măsurile de securitate pentru infrastructura energetică, a declarat Rokas Masiulis, directorul operatorului lituanian de rețea Litgrid.
Operatorul lituanian de rețea Litgrid a precizat că, dacă legăturile submarine ar fi scoase din funcțiune, toate marile centrale electrice din regiunea baltică ar trebui să funcționeze la capacitate maximă.
Într-un astfel de scenariu, prețul de bază al energiei electrice ar putea crește la 200-500 de euro pe megawatt-oră, față de nivelul actual de 70-100 de euro, potrivit estimărilor companiilor de utilități și analiștilor.
Pe plan intern, cele trei țări au luat măsuri pentru a asigura o tranziție fără probleme la rețeaua UE.
Ministerul Energiei din Lituania a declarat că a elaborat planuri de urgență care prevăd deconectarea temporară a unor mari consumatori industriali, în cazul unei penurii de energie, pentru a asigura alimentarea esențială a populației.