Greenpeace cere demiterea ministrului Energiei pentru instigare la procese împotriva ONG-urilor de mediu

Organizația Greenpeace solicită premierului demiterea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, considerând „inacceptabil” ca un ministru să îndemne companiile de stat să dea în judecată ONG-urile care contestă proiecte controversate. Joi, într-un mesaj pe Facebook, Burduja a cerut directorilor companiilor naționale din energie să solicite în instanță daune-interese maxime împotriva ONG-urilor de mediu „care introduc acțiuni cu rea-credință”.
Ministrul a transmis că proiectele energetice strategice ale României, precum Neptun Deep și hidrocentrala Răstolița, sunt „atacate sistematic în instanță de ONG-uri de mediu”.
„Tactici de hărțuire, procese intentate cu rea-credință, avocați foarte bine plătiți – toate par că fac parte dintr-un plan de sabotare a independenței noastre. Le solicit public tuturor directorilor companiilor naționale din energie să ceară în instanță daune-interese în cuantum maxim împotriva ONG-urilor care introduc acțiuni cu rea-credință! Cine greșește plătește. Așa e normal. Până acum am câștigat toate procesele importante și am reușit să avansăm și cu Neptun Deep, și cu hidrocentralele începute înainte de 1989 și blocate de ani de zile”, a mai scris Burduja.
Ca răspuns, ONG-ul de mediu Greenpeace consideră că Sebastian Burduja a comis „un derapaj ireconciliabil cu principiile democratice și cu obligațiile funcției pe care o ocupă. Prin instigarea publică la procese împotriva societății civile, el a demonstrat nu doar o neînțelegere periculoasă a democrației, ci și o atitudine profund ostilă față de dreptul fundamental la liberă exprimare și participare publică”.
„Este inacceptabil, într-un stat democratic, ca ministrul energiei să iasă public cu mesaje prin care cere directorilor companiilor de stat să atace în instanță ONG-urile care contestă proiecte controversate. Mai mult, este inacceptabil ca cineva în această poziție să furnizeze informații false care manipulează și distorsionează realitatea”, se mai arată în reacția organizației.
Greenpeace cere demiterea ministrului, iar, pe termen lung, „reglementarea problemei cheltuielilor de judecată pentru organizațiile de mediu care acționează în interes public și în conformitate cu legea, să specifice exact ce înseamnă cheltuieli rezonabile și să impună un prag pentru toate organizațiile care acționează în interesul public, similar cu cel din Marea Britanie unde acest prag nu trebuie să depășească 10.000 de lire”.
Vezi și Ministrul Energiei: Proiectele energetice ale României sunt atacate în instanță de ONG-uri de mediu