Ministrul Energiei: Statele europene trebuie să investească în diversificarea surselor de energie. România este un exemplu de urmat

Uniunea Europeană (UE) va încerca să obțină mai mult gaz din țări precum Statele Unite, pentru a înlocui livrările din Rusia, și va accelera expansiunea energiei regenerabile pentru a-și reduce dependența de combustibilii fosili, a anunțat vineri comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen. În acest context, ministrul Energiei Sebastian Burduja a salutat mesajul oficialului de la Brexelles și a transmis că „Europa a avut nevoie de un război în vecinătatea imediată pentru a se trezi și pentru a înțelege că dependențele o țin prizonieră și îi scad competitivitatea economică și oportunitățile de a acționa ca un actor global relevant”.
De altfel, organizația internațională s-a angajat să renunțe la combustibilii fosili rusești până în 2027, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova în 2022. Deși livrările de gaz rusesc prin conducte au scăzut drastic, importurile UE de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia au crescut anul trecut. „În loc să folosim banii contribuabililor pentru a plăti gaz care ajunge în cuferele de război ale lui Putin, trebuie să ne asigurăm că ne producem propria energie”, a declarat Jørgensen, potrivit Reuters.
„Europa începe să se trezească din toate punctele de vedere, iar această trezire ne va face mai puternici”, a scris duminică pe Facebook, ca răspuns, Sebastian Burduja.
„România are șansa istorică de a juca un rol important, DACĂ își va apăra direcția pe care a construit-o cu greu timp de zeci de ani. Și asta depinde de fiecare dintre noi”, a adăugat oficialul de la București.
Suntem deja în fruntea topului producătorilor de gaze din UE, mai spune ministrul, iar proiectul Neptun Deep „ne va consolida această poziție”. „Nu vă faceți iluzii. Vor exista tot mai multe atacuri la adresa acestui proiect, pentru că el poate schimba jocul la nivel regional și european. Dar aceste atacuri nu ne vor opri, ci ne vor întări determinarea de a duce lucrurile până la capăt”.
Nu în ultimul rând, statele europene trebuie să investească mai mult în diversificarea surselor de energie și în modernizarea și extinderea celor existente, la pachet cu dezvoltarea, fără nicio amânare, a interconexiunilor, apreciază Burduja.
„România este un exemplu de urmat și în acest sens. Diversificarea surselor de energie, extinderea infrastructurii și folosirea tuturor resurselor pe care le avem pot ajuta Europa să rămână nu doar relevantă, ci și un lider în competiția economică globală, care se va intensifica în anii următori.
Este păcat că Europa a avut nevoie de un război în vecinătatea imediată pentru a se trezi și pentru a înțelege că dependențele o țin prizonieră și îi scad competitivitatea economică și oportunitățile de a acționa ca un actor global relevant. Mai bine mai târziu decât niciodată”, conchide acesta.
Săptămâna trecută, prețurile de referință ale gazului în Europa au atins cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani. Președintele SUA, Donald Trump, a avertizat, înainte de a prelua mandatul în ianuarie, că UE se va confrunta cu tarife comerciale dacă nu va importa mai mult petrol și gaz din Statele Unite.
Comisia Europeană nu cumpără direct gaz, dar a elaborat planuri pentru a negocia cu furnizorii de GNL și pentru a lua în considerare investiții în infrastructura de export de GNL din străinătate, în încercarea de a securiza mai multe contracte pe termen lung, la prețuri stabile. Conform legislației UE, contractele europene de gaze trebuie să se încheie până în 2049, pentru a respecta obiectivul blocului privind zero emisii nete până în 2050.
De asemenea, Comisia lucrează la controale mai stricte ale pieței de gaz și va propune săptămâna viitoare „instrumente financiare” menite să decupleze prețurile cu amănuntul la energie de prețurile ridicate ale gazului.