Sărăcia energetică, o problemă structurală în România: Peste 30% dintre gospodăriile din Nord-Est nu își pot acoperi nevoile de consum

Redacția Digi Economic Data publicării:
energie casnica
sursa: shutterstock.com/

Sărăcia energetică rămâne o problemă gravă în România, afectând semnificativ calitatea vieții și bunăstarea a milioane de gospodării, potrivit unui raport publicat luni de Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE). Cea mai afectată zonă este regiunea Nord-Est, unde 30,8% dintre gospodării nu își permit să acopere nevoile minime de consum energetic.

Potrivit raportului, se observă că presiunea facturilor la energie începe să afecteze tot mai mult și gospodăriile din clasa de mijloc și chiar din categoriile cu venituri mai ridicate.

Indicatorul LIHC, care reflectă căderea sub pragul sărăciei după plata facturilor, se menține la circa 10%. „Acest indicator arată oamenii săraci, care, după ce își plătesc facturile la energie, nu mai rămân cu bani în buzunar pentru alte nevoi, precum îmbrăcăminte, medicamente și alte necesități, uneori de bază”, a explicat Anca Sinea, coordonator ORSE. 

Aproximativ 20% dintre gospodării manifestă subconsum energetic (consum sub jumătatea medianei – indicator M/2), semn al unei sărăcii extreme, iar un procent similar înregistrează supraconsum (indicator 2M), asociat cu ineficiența locuințelor sau așteptări ridicate de confort. 

Sărăcia energetică pe regiuni

Datele ORSE arată că Nord-Estul țării este cea mai afectată regiune din punctul de vedere al sărăciei energetice extreme: 30,8% dintre gospodării nu își permit acoperirea nevoilor de consum și aleg, din constrângeri financiare, să nu utilizeze energie.

Prin comparație, nivelurile înregistrate în celelalte regiuni sunt: Sud-Est – 19,1%, Sud-Muntenia – 19,2%, Sud-Vest Oltenia – 29,4%, Vest – 11,4%, Nord-Vest – 14,9%, Centru – 18%, București-Ilfov – 8,8%.

Regiunea București-Ilfov este cea mai puțin expusă acestui fenomen.

Cauzele sărăciei energetice sunt multiple și interconectate, mai arată raportul, respectiv venituri scăzute, costuri ridicate ale energiei și eficiență redusă a consumului, adesea suprapuse peste alte vulnerabilități sociale. 

ORSE ultilizează în raport indicatori convenționali calculați în baza ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică din Ancheta Bugetelor de Familie (ABF). Raportul Anual pe 2024 publicat de ORSE cuprinde o nouă evaluare a sărăciei energetice la nivel național, pe baza celor mai recente date disponibile (ABF 2023).