Liderii mondiali critică tarifele impuse de Trump: „O lovitură majoră”

G.C. Data publicării:
tarife
sursa: shutterstock.com/

Decizia lui Donald Trump de a impune noi tarife pentru toate bunurile care intră în SUA reprezintă „o lovitură majoră pentru economia globală”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Comentariile ei reflectă poziția mai multor țări, inclusiv China, care și-a exprimat opoziția față de noile măsuri și a avertizat că va riposta.

Într-o declarație de joi dimineață, von der Leyen a spus că noile taxe pe importuri vor genera „o spirală a incertitudinii”, cu consecințe „grave” pentru „milioane de oameni din întreaga lume”, potrivit BBC.

Oficialul a subliniat impactul asupra celor mai vulnerabile țări, remarcând că unele dintre acestea sunt acum supuse celor mai ridicate taxe americane. Șefa Comisiei a promis, de asemenea, că Uniunea Europeană, care va fi supusă unei taxe de 20%, pregătește contramăsuri în cazul în care negocierile eșuează.

Vezi și Războiul comercial a început: Trump a anunțat tarife de 20% pentru produsele din Uniunea Europeană. Alte țări vor fi taxate și cu 50%

Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei și aliată a lui Trump, a declarat că decizia americanilor este „greșită”, dar că va lucra la un acord cu SUA pentru a „evita un război comercial”.

Omologul său spaniol, Pedro Sánchez, a afirmat că Spania va „rămâne angajată la o lume deschisă”, în timp ce în Irlanda, premierul Micheál Martin a declarat că decizia lui Trump este „profund regretabilă” și nu aduce beneficii „nimănui”.

În afara UE, China a fost lovită cu o taxă vamală de 34% pentru bunuri, pe lângă o taxă anterioară de 20%, ajungând la un total de cel puțin 54%. Ministerul Comerțului din China a cerut Statelor Unite să „anuleze imediat” tarifele și a declarat că țara va lua „măsuri hotărâte pentru a-și apăra drepturile și interesele”.

Președintele interimar al Coreei de Sud, Han Duck-soo, a declarat că „războiul comercial global a devenit o realitate” și că guvernul său va căuta soluții pentru a „depăși criza comercială”, după ce țara a fost lovită cu un tarif de 25%.

Japonia a considerat taxa de 24% „extrem de regretabilă” și posibil incompatibilă cu acordurile internaționale și bilaterale, în timp ce Thailanda a anunțat că va începe negocieri în legătură cu tariful de 36%.

Oficialii din Israel, țară care eliminase toate taxele vamale pentru importurile din SUA înainte de anunț, s-au declarat „complet șocați” de tariful de 17%. „Am fost convinși că decizia de a elimina complet taxele pentru SUA va preveni o astfel de măsură”, a declarat un oficial.

Liderii țărilor afectate doar de tariful de bază de 10% au reacționat și ei. Premierul australian Anthony Albanese a spus că americanii vor plăti cel mai mare preț pentru ceea ce a numit „tarife nejustificate”. El a adăugat că guvernul său nu va impune măsuri reciproce.

Ministrul britanic al Economiei, Jonathan Reynolds, a declarat că guvernul rămâne „pe deplin concentrat pe negocierea unui acord economic cu SUA care să consolideze relația comercială echitabilă și echilibrată”.

În America Latină, cea mai mare economie, Brazilia, a adoptat miercuri o lege – „Legea reciprocității economice” – pentru a contracara tariful de 10% impus de Trump. Ministerul de Externe brazilian a anunțat că va evalua „toate acțiunile posibile pentru a asigura reciprocitatea în comerțul bilateral, inclusiv apelarea la Organizația Mondială a Comerțului”.