Mediul de afaceri, despre măsurile fiscale anunțate de Executiv: O nouă lovitură. Vom asista la noi pusee inflanționiste

Redacția Digi Economic Data publicării:
bani romania
sursa: shutterstock.com/

Măsurile fiscale anunțate de Ilie Bolojan miercuri, menite să rezolve problema deficitului bugetar, se vor transfera în prețuri, „afectând consumatorii și reducând puterea de cumpărare, ceea ce va duce la o contracție economică și la reducerea bazei fiscale pe termen mediu”, avertizează Confederația Patronală Concordia. „Pachetul anunțat reprezintă o nouă lovitură pentru mediul de afaceri, prin măsuri care se cumulează și se amplifică reciproc.”

Într-un comunicat de presă, Concordia își exprimă „profunda îngrijorare și nemulțumire față de pachetul de măsuri fiscale” și constată „cu dezamăgire că, din nou, mediul privat și cetățenii vor purta povara principală a acestor măsuri”.

Potrivit reprezentanților, creșterea TVA-ului – de la 19% la 21% pentru cota standard și de la 9% la 11% pentru alimente și medicamente – va lovi direct în puterea de cumpărare a românilor și va crește substanțial costurile operaționale pentru toate companiile. 

„De asemenea, vom asista la noi pusee inflanționiste, în condițiile în care România are deja cea mai ridicată rată a inflației din UE”, avertizează Concordia. 

„Măsura prin care sectorul HoReCa trece de la 9%, la 11% TVA va afecta foarte multe afaceri din această industrie, deja fragilizată.

Majorarea impozitului pe dividende de la 10%, la 16% – o creștere cu 60% într-o singură măsură – reprezintă o supraimpozitare nejustificată a investitorilor și antreprenorilor care au contribuit la dezvoltarea economiei românești. În doar trei ani, acest impozit s-a dublat, de la 8% la 16%, descurajând investițiile și dezvoltarea mediului antreprenorial”, arată sursa citată.

Apoi, despre creșterea accizelor cu 10% pentru combustibil, alcool și țigări, Concordia transmite: 

„În cazul carburanților, această creștere va afecta direct costurile de transport și operaționale ale tuturor companiilor, reducând competitivitatea economiei românești, într-o perioadă foarte dificilă pentru economiile statelor europene. Creșterea cumulată de 15% a accizei la bere, în 2025, este cea mai agresivă de până acum și se produce cu ignorarea unui calendar predictibil de creștere graduală a accizei la bere pentru 2025 și 2026, aprobat nu mai departe de luna octombrie a anului trecut. Acest lucru va pune o presiune semnificativă pe un sector al berii cu o contribuție anuală la PIB de 3 miliarde de euro.

Creșterea accizelor se estimează că va genera venituri bugetare de 1,5 miliarde lei în 2025 și aproape 5 miliarde lei în 2026, acestea fiind de fapt costuri care se vor răsfrânge asupra întregii economii prin creșterea prețurilor la transport și distribuție.”

Vezi și Economiștii avertizează: Noile măsuri fiscale vor duce la creșteri de prețuri, o scădere a puterii de cumpărare și… recesiune

Despre suprataxarea profiturilor băncilor, reprezentanții afirmă că măsura se va „transfera inevitabil în costuri pentru întreaga economie, afectând accesul companiilor la finanțare și majorând costurile creditelor pentru toate sectoarele economice, inclusiv pentru populație”. 

„Toate aceste măsuri se vor transfera în prețuri, afectând consumatorii și reducând puterea de cumpărare, ceea ce va duce la o contracție economică și la reducerea bazei fiscale pe termen mediu. 

În același timp, Guvernul nu a luat în considerare taxarea coletelor non-UE scutite de taxe vamale, măsură prin care ar fi putut adresa o problemă reală de concurență neloială, preferând să taxeze suplimentar companiile românești. Acestea vor fi acum și mai vulnerabile în fața giganților asiatici.

În plus, atragem atenția asupra faptului că pachetul de măsuri a fost conceput și anunțat fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri. Partenerii sociali nu au fost implicați în elaborarea acestor măsuri, deși efectele lor se vor răsfrânge direct asupra a mii de companii și sutelor de mii de locuri de muncă”, mai punctează confederația.