Politica protecționistă adoptată de Trump impulsionează băncile centrale să achiziționeze aur

Alexandru Gologan Data publicării:
trump gold card
Sursa foto: Generare AI shutterstock

Pe fondul incertitudinilor create în piață de politicile preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, băncile centrale nu sunt dispuse să riște și achiziționează mai mult aur pentru a-și consolida rezervele.

În contextul economic actual, creat de tarifele americane aplicate pe importuri, băncile centrale (BC) vor să-și diversifice activele dincolo de monetar, care fluctuează în funcție de condițiile pieței. Achizițiile masive în aur au dus la creșterea valorii metalului prețios la niveluri record.

Doar pe parcursul ultimului an, BC au cumpărat peste 1.000 de tone de aur, dublu raportat la media anuală din precedentul deceniu. Preţul spot al aurului a atins joi un nou maxim istoric de 3.167,57 dolari uncia, după un avans de 19% de la începutul anului, informează Reuters.

„Băncile centrale din statele emergente păstrează în prezent aproximativ 10% din activele lor în aur, dar vor ajunge la 30%, după estimări. Acest lucru însemna ca BC își vor majora rezervele de aur cu aproximativ 11.000 de tone. Incertitudinea cu privire la politica economică americană va persista timp de mai mulţi ani”, apreciază analiștii.

Teama față de o spirală inflaţionistă, care ar putea apărea pe măsură ce companiile vor transfera tarifele pe seama consumatorilor pentru a-şi proteja marjele de profit, precum şi a muncitorilor care vor cere salarii mai mari, ar putea impulsiona şi mai mult rolul aurului.

BC sunt a treia mare categorie de cumpărători de aur, după sectoarele bijuteriilor şi investiţiilor, fiind responsabile pentru aproximativ 23% din achizițiile globale de metal prețios. Totuşi, în viitorul apropiat băncile centrale ar putea să nu mai facă publice achiziţiile în aur, de teama lui Trump, care a amenințat că va sancționa puternic acele țări care încearcă să submineze autoritatea dolarului.