Tratament special pentru colecţia de covoare

Data publicării:
COVOARE

Lampă cu raze ultraviolete cu care se pot determina intervenţiile sau murdăriile!. Acestea sunt doar o parte din ustensilele folosite de specialiştii de la Biserica Neagră la analizarea covoarelor otomane. În total, peste 350 de carpete vechi de mai bine de 500 de ani au fost studiate în detaliu pentru că s-a descoperit că erau contaminate cu substanţe chimice. Mai exact, în perioada celui de-al doilea Război Mondial, ţesăturile au fost spălate cu diverse chimicale puternice care le protejau de dăunători. Tocmai aceste substanţe au dus la degradarea covoarelor, dar afectează şi starea de sănătate a muzeografilor care lucrează cu ele. Aşa că reprezentanţii Bisericii Negre au început un proiect de cercetare pentru a descoperi cauza deteriorării.

"Această contaminare, ne temem că a contribuit la o deteriorare mai rapidă a fibrei, pentru că chimicalele sunt prezente în fibră în formă de cristale", a spus Agnes Ziegler - coordonator proiect.

Doi ani a durat proiectul de cercetare a covoarelor şi a avut o valoare totală de aproape 200.000 de euro. Banii au venit din sponsorizări, mai ales de la diverse fundaţii din Germania. Acum urmează pasul doi: tratarea efectivă a carpetelor cu dioxid de carbon lichid, iar pentru asta e nevoie de un aparat special.

"Există, într-o formă mai mică pentru textile mai mici, dar trebuie să fie construit probabil în Germania la Berlin, tot unul mai mare care să fie destul de încăpător încât să putem spăla şi covoarele", a precizat  Frank Ziegler - şef birou Biserica Neagră.

Biserica Neagră deţine cea mai mare colecţie de covoare otomane din Europa. Şi tocmai de aceea speciliştii fac tot posibilul să nu piardă niciun centimetru din colecţie.

În monument sunt expuse 50 de covoare din colecţia totală de 200. Şi pentru că sunt făcute din lână şi colorate natural, au nevoie de o atenţie sporită. Aşa că restul sunt depozitate într-un loc special, ferit de lumină şi umiditate.

Din colecţia aflată în proprietatea sau în custodia Bisericii Negre, aproape 70 de covoare au fost contaminate cu eulan, un compus chimic folosit pentru îndepărtarea moliilor.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum îți afectează pensia anii în care ai lucrat „la negru”
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
O discuție „picantă”. Lady Gaga abia și-a putut stăpâni lacrimile la „Hot Ones”. Când a fost tentată să...
Film Now
Jennifer Coolidge recunoaște că obsesia pentru bărbații „indisponibili” i-a afectat cariera: „Am mari...
Adevarul
Mineralul esențial fără de care vitamina D și calciul nu funcționează corect. Ce recomandă specialiștii
Newsweek
Ce se întâmplă dacă la Mica Recalculare iei pensie mai mică decât cea de azi? Pierd pensionarii bani
Digi FM
Secretul pe care Dan Negru l-a ascuns timp de 30 de ani. Ce a făcut în anii ’90 prezentatorul de televiziune
Digi World
Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, pericolele...
Digi Animal World
Animal misterios surprins în Florida. Cum apare creatura pe camerele de supraveghere
Film Now
Helen Mirren îl șochează pe Harrison Ford cu o mărturisire total neașteptată: Ei bine, situația a devenit și...
UTV
Megan Fox a devenit mamă pentru a patra oară! Actrița și Machine Gun Kelly, părinți în mijlocul unui scandal