Investiții în stațiile de monitorizare a calităţii aerului. Ministrul Mediului, Costel Alexe: Din 2023 va fi redusă masiv poluarea

Data actualizării: Data publicării:
calitatea aerului proiect
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a susținut o conferinţă de presă comună cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, în cadrul căreia a fost semnat contractul de finanţare pentru modernizarea şi extinderea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului.

Poluarea aerului din Romania și semnarea contractului de finanțare prin care se va moderniza reteaua de monitorizare a calității aerului la nivel național au reprezentat temele principale de discuție ale conferinței.

Proiectul european presupune dezvoltarea în premieră pentru România a un sistem naţional de prognoză a calităţii aerului pentru marile aglomerări urbane. Astfel, prin investițiile prevăzute în contractul semnat de cei doi miniștri, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului va fi extinsă cu 60 de staţii de monitorizare noi. 

Proiectul presupune și dezvoltarea unei aplicații care va fi utilizată la nivel național, în orice loc din țară, din 2023.

”După 2023 vom înlocui toate echipamentele existente cu unele noi, solicitând finanțare din programarea viitoare. Echipamentele din prezent sunt uzate tehnic și moral”, a declarat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.

Întrebat de un jurnalist de ce sunt importante stațiile de monitorizare a calității aerului și la ce au fost folosite măsurătorile realizate până în prezent, Alexe a adus în discuție colaborarea cu instituțiile de la nivel local.

”Cel mai important este că suntem preocupați de sănătatea românilor. Din aceste date pe care le furnizăm autorităților locale, consilii locale și județene, aceștia pot să implementeze măsuri care mențină poluarea în norme, respectiv să o reducă acolo unde este cazul.  Aer de calitate cetățenilor din toate comunitățile, asta ne dorim să obținem. Incidența bolilor cardiovasculare în zonele extrem de poluate este ridicată. Datele oferite autorităților locale folosesc pentru a face investiții pentru menținerea sau îmbunătățirea calității aerului”, a declarat Ministrul Mediului, Costel Alexe. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Investiție de peste 3 milioane de euro în rețeaua de monitorizare a calității aerului

Investiţia în acest proiect este de 3,17 milioane de euro, din care 2,17 milioane de euro sunt bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), iar un milion de euro din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Reţeaua naţională are, în acest moment, 148 de staţii în funcţiune la nivel naţional, iar în Bucureşti există opt puncte de măsurare a calităţii aerului amplasate în zonele: Cercul Militar Naţional, Lacul Morii, Titan, Baloteşti, Măgurele, Bucur Obor, Drumul Taberei şi Berceni.

În România, un deces din cinci este legat de poluare

În Uniunea Europeană, 13% dintre decese sunt legate de poluare, potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM), pentru care actuala criză sanitară este un semnal care ar trebui să accelereze conştientizarea relaţiei dintre mediu şi sănătate, notează AFP.

În cele 27 de ţări ale UE şi în Regatul Unit, 630.000 de decese au putut fi atribuite direct sau indirect unui mediu poluat în 2012, potrivit ultimelor date oficiale disponibile, indică raportul care scoate în evidenţă importante diferenţe între vestul şi estul Europei şi legate de nivelul social-economic.

România înregistrează circa un deces din cinci legat de poluare, în timp ce în Suedia şi Danemarca este vorba de un caz din zece.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se redeschide o mină legendară din România. Mineralul extras de aici este rar și foarte căutat în lume
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
O discuție „picantă”. Lady Gaga abia și-a putut stăpâni lacrimile la „Hot Ones”. Când a fost tentată să...
Film Now
Jennifer Coolidge recunoaște că obsesia pentru bărbații „indisponibili” i-a afectat cariera: „Am mari...
Adevarul
O mină în ruină din România va fi repornită cu 200 de milioane euro. Din interior se extrage un mineral rar...
Newsweek
Ce se întâmplă dacă la Mica Recalculare iei pensie mai mică decât cea de azi? Pierd pensionarii bani
Digi FM
Secretul pe care Dan Negru l-a ascuns timp de 30 de ani. Ce a făcut în anii ’90 prezentatorul de televiziune
Digi World
Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, pericolele...
Digi Animal World
Animal misterios surprins în Florida. Cum apare creatura pe camerele de supraveghere
Film Now
Helen Mirren îl șochează pe Harrison Ford cu o mărturisire total neașteptată: Ei bine, situația a devenit și...
UTV
Megan Fox a devenit mamă pentru a patra oară! Actrița și Machine Gun Kelly, părinți în mijlocul unui scandal