Ciolacu: Suntem pregătiți să livrăm armament Ucrainei. E nevoie de un cadru legal și de o decizie politică

Data actualizării: Data publicării:
Ciolacu pe o stradă din Ucraina.
Marcel Ciolacu a mers într-o vizită oficială în Ucraina. Foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a declarat, joi, referitor la posibilitatea ca România să livreze armament Ucrainei, că țara noastră trebuie să aibă un cadru legal și să fie pregătită cu o decizie politică în acest sens.

Întrebat de jurnaliști dacă suntem pregătiți să livrăm armament către Ucraina, preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că e nevoie de un cadru legislativ, însă consideră că "România este pregătită".

"A fost această discuţie, cum este normal să o avem, în primul rând să existe şi un cadru legislativ şi să vedem şi evoluţia din Ucraina", a spus Marcel Ciolacu.

"Sunt ferm convins că România este pregătită, dacă vom intra într-o astfel de etapă şi vom lua o astfel de decizie. România este pregătită, de aceea s-au făcut aceste deplasări, să oferim mai mult ajutor, să punem la punct anumite aspecte care nu se puteau decât prin întâlniri face to face şi, dacă va fi nevoia, România va lua o astfel de decizie", a mai precizat liderul PSD. 

Întrebat și de tipul de echipament care ar putea să fie trimis Ucrainei, Ciolacu a declarat că nu a discutat momentan cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

"România trebuie să fie pregătită legal şi cu o decizie politică. Părerea mea este că România este pregătită în acest moment", a conchis Ciolacu.

România va analiza solicitările Executivului de la Kiev privind furnizarea de arme către Ucraina, a afirmat și premierul Nicolae Ciucă, miercuri. "Am avut o decizie prin care am asigurat transferul de echipament de protecţie şi muniţie. În continuare analizăm solicitările pe care Guvernul ucrainean le va înainta şi, în funcţie de aceasta, vom lua o decizie", a precizat prim-ministrul, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Premierul Nicolae Ciucă, președintele PSD Marcel Ciolacu și ministrul de Externe Bogdan Aurescu au efectuat marți o vizită oficială în Ucraina. Delegația României a fost primită de președintele Volodimir Zelenski, iar cei trei oficiali români au avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal și președintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk.

Citește și: Ciolacu, despre vizita în Ucraina: Premierul Ciucă a avut mandat de la președinte. Cîțu a făcut parte din cu totul alt scenariu

Programul vizitei a inclus vizitarea localităților Borodianka și Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri