Coronavirusul închide oamenii în case. Vom asista la o creștere a natalității?

Data actualizării: Data publicării:
baby boom
Foto: imagestopshop / Alamy / Profimedia

Odată cu măsurile de izolare luate în întreaga lume pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, multe cupluri se trezesc că stau sub același acoperiș mai mult decât oricând și mai aproape ca niciodată. O ocazie care nu i-a scăpat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, fost actor de comedie, care, atunci când și-a rugat concetățenii să stea acasă, le-a spus să profite de intimitatea forțată ca să contribuie la salvarea demografiei în scădere a țării.

Ideea că lumea ar putea asista peste nouă luni la un „baby boom”, adică la o creștere bruscă a natalității, nu este chiar lipsită de sens. Se întâmplă adesea după dezastre, în special dacă oamenilor li se cere să stea la adăpost. Vremea extremă este cel mai bun exemplu: creșteri ale natalității au fost constatate după uraganul Sandy (2013), după furtunile din statul New York din 2015, după uraganele Harvey, Irma și Maria din 2017.

Însă după alte catastrofe - cum ar fi foametea, cutremurele, tsunami - ratele natalității tind totuși să scadă după nouă luni. Interesant este că își revin la scurt timp după aceea. Epidemiile par să aibă același efect. După epidemia de SARS din 2002-2003, s-a constatat o scădere a natalității după nouă luni în Hong Kong, dar apoi, în următorii doi ani, curba natalității a cunoscut o ascensiune pronunțată. La fel, epidemia de Ebola din 2016 a fost urmată de o creștere a natalității în rândul națiunilor din Africa de Vest la un interval de circa 18 luni, scrie The Economist

Ratele natalității după Covid-19 vor fi influențate probabil de o serie de factori, mulți greu de prevăzut. Ar fi de așteptat ca un număr mai mare de infecții și decese să producă un declin mai accentuat al nașterilor, la nouă luni după pandemie. Dacă totuși nu se vor îmbolnăvi foarte mulți oameni, declinul va fi mai puțin abrupt. Dar mai sunt de luat în calcul și alți factori. Apropierea adusă de măsurile de carantină ar putea influența rata natalității în următorul an, însă o criză economică, pe de altă parte, ar descuraja cuplurile să procreeze. 

Deocamdată, lucrurile par să stea bine în industria accesoriilor sexuale. În plină prăbușire economică, firmele din domeniu se confruntă cu o creștere a cererii, datorată, în bună parte, regulilor prin care oamenilor li se cere să stea în casă. Producătorii de prezervative au raportat, de asemenea, vânzări în creștere, dar s-ar putea confrunta cu o criză, pe măsură ce guvernele închid fabricile. Concluzia? Cuplurile aflate în autoizolare par să fi descoperit că sexul ajută la alungarea plictiselii, dar se feresc, totuși, de a face copii.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita