Laptele și produsele lactate se scumpesc

Data publicării:
Amish Life In Pennsylvania
Foto: Guliver/GettyImages

Fabricile de lactate din România au rămas fără materie primă pentru că laptele de import s-a scumpit, iar cel românesc se vinde la export. În plus, iarna, producţia de lapte este mai mică. 

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

După doi ani de criză, laptele românesc a ajuns să fie mai scump ca cel din import. Asta după ce în a doua parte a anului trecut, preţul a crescut brusc în toate statele europene, până la aproape doi lei pe litru, faţă de aproape 1,5 lei la noi. Aşa că fabricile de lapte și brânzeturi au căutat să compenseze cu lapte autohton. Supriză însă - agricultorii fie aveau deja contracte ferme încheiate cu fabrici de peste graniţă sau deja au renunţat la animale.

Ioan Opriţa, fermier satul Gădălin, Cluj: Din cauza importurilor mari, au scăzut efectivele de animale, s-au lichidat un număr considerabil de ferme și din păcate se continuă acest trend.

Pentru cei care exportă laptele, Bulgaria e destinaţia. În ţara vecină s-a dus mai bine de jumătate din laptele românesc exportat în primele zece luni ale anului trecut.

Nu doar fermierii au avut de pierdut din lupta pentru cel mai mic preţ timp de doi ani.

Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL: Nu mai sunt fabrici în vreo 14 judete. Ar trebui stimulată productivitatea și stimulată valorificarea producția fermierului, dacă eu aș avea un beneficiar pentru lapte în România automat s-ar naște noi ferme.

În acest fel, nici importurile nu ar mai creşte cu o treime, aşa cum s-a întamplat în primele 10 luni din 2016. În acest interval, fabricile din România au procesat peste 154 de mii de tone de lapte adus de peste graniţe.

Procesatorii se aşteaptă la o creştere a preţului produselor lactate din primăvară. La dezechibrele cauzate de importurile şi exporturile din lunile de iarnă se adaugă şi costurile în creştere cu forţa de muncă. De la poarta fermei până la raft, preţul unui litru de lapte românesc ajunge să se tripleze. O sticlă de lapte pasteurizat ajunge să coste aproape cinci lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum îți afectează pensia anii în care ai lucrat „la negru”
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
O discuție „picantă”. Lady Gaga abia și-a putut stăpâni lacrimile la „Hot Ones”. Când a fost tentată să...
Film Now
Jennifer Coolidge recunoaște că obsesia pentru bărbații „indisponibili” i-a afectat cariera: „Am mari...
Adevarul
Mineralul esențial fără de care vitamina D și calciul nu funcționează corect. Ce recomandă specialiștii
Newsweek
Ce se întâmplă dacă la Mica Recalculare iei pensie mai mică decât cea de azi? Pierd pensionarii bani
Digi FM
Secretul pe care Dan Negru l-a ascuns timp de 30 de ani. Ce a făcut în anii ’90 prezentatorul de televiziune
Digi World
Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, pericolele...
Digi Animal World
Animal misterios surprins în Florida. Cum apare creatura pe camerele de supraveghere
Film Now
Helen Mirren îl șochează pe Harrison Ford cu o mărturisire total neașteptată: Ei bine, situația a devenit și...
UTV
Megan Fox a devenit mamă pentru a patra oară! Actrița și Machine Gun Kelly, părinți în mijlocul unui scandal