Previziuni. Cursul leului în 2016

Chiar şi perioada asta în care am fost plecaţi cursul s-a mai lovit de 4,53 de lei, nivel la care a BNR a mai intervenit. A apărut tot pe acolo şi e semnalul că nu e loc de dus mai sus.
În toată luna decembrie am avut această presiune de apreciere a euro, venită pe lipsa interesului şi a tranzacțiilor mici dar se pare şi de pe urma unor ieşiri de valută odată cu lichidarea unor portofolii de credite neperformante ale băncilor. Aşteptarea este că odată ce se reintră în ritm normal, să înceapă să scadă şi presiunea. Doar să ne lase lumea.
Premisele erau bune. Chiar în lipsa unor tranzacții de piaţă, au apărut ordine care au dus cotaţiile la 4,51 de lei, dar apoi a apărut un val de temere pe burse şi atunci tot potenţialul a dispărut. Chiar peste zi leul s-a ţinut destul de bine.
Se vede că atunci când treaba este mai clară, se întoarce. Mai rămâne să şi ţină mai multă vreme.
Opinia generală este că direcţia de mişcare este în jos. E aşteptată de mult, doar că trebuie să se concretizeze într-un context favorabil.
Cei mai mulţi economişti de bancă văd leul actual ca subevaluat. În perspectivă îl văd la 4,3-4,35 de lei destul de mulţi. Desigur mai sunt şi pesimiştii de serviciu care văd un curs mediu peste an de 4,47-4,48 ceea ce ar presupune că ar trebui să stea mai mult pe aici, peste 4,5 de lei.
Scăderea însă s-ar putea să fie limitată. În trecut sub 4,4 de lei, pe la 4,38-4,39 BNR a oprit deprecierea euro. Probabil că ar face-o şi acum, dat fiind contextul. Un leu mai puternic ar încuraja importurile, care ar deveni mai ieftine şi deja BNR are o problemă cu inflația scăzută. În plus creşterea peste măsură a importurilor aduce dezechilibre.
Peste toate, mai e şi slăbirea competitivităţii la export, iar Mugur Isărescu a fost tot timpul un adept al creşterii de tip german, bazat de exporturi solide. Deci sunt destul de multe ingrediente care să indice că o depreciere mai importantă a euro are slabe şanse de reuşită. Însă mai bine decât acum se poate şi e loc.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.