Primii cinci agricultori ai ţării încasează jumătate din subvenţii

Data publicării:
floarea soarelui combina

Pe primul loc în topul fermierilor care primesc cele mai mari subvenţii agricole se află Culiţă Tărâţă. Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, omul de afaceri încasează în jur de 9,3 milioane de euro pentru cele 55.000 de hectare de teren, pe care a cultivat cereale.

„Investim de trei ori mai mult decât primim subvenții, în fiecare an am investit peste 20 de milioane de euro în dotările tehnice, în cercetare”, spune Culiţă Tărâţă.

Adrian Porumboiu ia subvenţii de peste 3,8 milioane de euro. Firma sa, Comcereal Vaslui, deţine peste 27.000 de hectare care sunt lucrate, dar în care investiţiile serioase sunt necesare.

Numai motorina și îngrășămintele depășesc ușor 20 de milioane de euro. Subvențiile reprezintă o parte destul de consistentă. Când te gândești la cheltuielile care sunt pe hectar, sunt insuficiente raportate cu ceea ce primește un agricultor din UE”, afirmă Adrian Porumboiu.

Următoarele locuri în top cinci le ocupă firmele Delta-Rom Agriculture şi Interagro, ultima fiind deţinută de Ioan Niculae. Aceste companii încasează fiecare peste 2,6 milioane de euro din subvenţii.

Sunt urmate de Zimbrul din Ilfov care are aproape 10.000 de hectare şi primeşte 1,6 milioane de euro.

La polul opus investiţiilor de zeci de milioane de euro se află micii fermieri. Aceştia depind exclusiv de vreme pentru a-şi asigura traiul zilnic din producţia obţinută.

„Noi suntem cu suprafețe mici, nu avem mecanizare”, spune un fermier din județul Iași.

În această situație se află peste 2,6 milioane de ferme, adică 63% din total. Subvenţia primită însă de agricultorii români este de numai 143 de euro la hectar, jumătate din cea a fermierilor francezi, de exemplu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri