Video Summit la Paris pentru a-l împiedica pe Trump să negocieze peste capul Europei. România nu este pe lista „principalelor ţări europene”

Data actualizării: Data publicării:
Emil Hurezeanu
Emil Hurezeanu Foto: Inquam Photos / George Calin

Lideri ai „principalelor ţări europene” se vor întâlni luni la Paris pentru discuţii despre securitatea europeană şi Ucraina, într-un moment în care administraţia Trump atacă UE şi anunță că intenţionează să negocieze direct cu Rusia, fără a invita și Europa la masa negocierilor, pentru a pune capăt războiului. România nu se află pe lista „principalelor ţări europene”, lucru recunoscut indirect și de ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, care a declarat că se fac eforturi pentru „extinderea formulei participanților la summitul de la Paris”.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Preşedintele francez Emmanuel Macron va găzdui reprezentanţi ai „principalelor ţări europene” pentru discuţii despre „securitatea europeană”, a declarat duminică ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, la postul de radio France Inter, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

El nu a precizat cine va participa la această „întâlnire de lucru”, dar potrivit unei surse diplomatice europene, la Paris ar urma să fie prezenţi lideri din Germania, Polonia, Italia, Danemarca, precum şi Marea Britanie, în afara UE. Liderii UE Ursula von der Leyen şi Antonio Costa, precum şi secretarul general al NATO, Mark Rutte, vor participa, de asemenea, la reuniune, potrivit sursei.

Hurezeanu: „Se fac eforturi”

România nu se află pe lista „principalelor ţări europene”, lucru recunoscut indirect și de ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, care a declarat duminică, pentru Calea Europeană, că încă se fac demersuri pentru extinderea formatului de la Paris.

„În așteptarea unui Consiliu European - probabil el va avea loc cât se poate de repede -, la care să participe toți cei 27 (de membri), s-a preferat sau se va prefera, cred, nu este completă acum formula și se mai fac eforturi de amenajare, de extindere a formulei participanților la summitul de la Paris, dar sigur, Danemarca și Olanda au fost cooptate în numele statelor nordice, și lucrurile acestea sunt cunoscute. Noi nu vom înceta să pretindem acest lucru. Suntem de la început și fără abatere una din țările care a făcut cel mai mult pentru Ucraina”, a declarat Emil Hurezeanu duminică, pentru publicația citată.

Întâlnirea de la PAris are loc într-un moment deosebit de delicat în relaţia transatlantică, deoarece iniţiativele preşedintelui american Donald Trump, care a reluat discuţiile cu omologul său rus Vladimir Putin, îi îngrijorează pe europeni.

Preşedintele american a anunţat săptămâna aceasta că se va întâlni cu omologul său rus în Arabia Saudită pentru a începe negocierile privind Ucraina, unde războiul declanşat de invazia rusă va intra în al patrulea an pe 24 februarie.

Furtună provocată de SUA

Conferinţa de Securitate de la Munchen (Germania), care a avut loc de vineri până duminică, a fost marcată de un discurs ostil al vicepreşedintelui american JD Vance la adresa UE, acuzată în special de nerespectarea „libertăţii de exprimare”, precum şi de confirmarea faptului că americanii iau în calcul negocieri privind Ucraina fără europeni.

Întrebat la Munchen despre posibila participare a europenilor, emisarul special al preşedintelui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a răspuns: „Fac parte din şcoala realistă, cred că asta nu se va întâmpla”.

Tot la Munchen, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a îndemnat aliaţii să îşi consolideze o poziţie comună pentru a evita un acord încheiat de americani „pe la spatele” Ucrainei şi Europei.

Preşedintele Donald Trump „nu a menţionat nici măcar o dată că America are nevoie de Europa la masa negocierilor”, a avertizat preşedintele Zelenski. „Lui Trump nu-i plac prietenii slabi, el respectă forţa”, a subliniat el.

„Doar ucrainenii pot decide să înceteze luptele”

„Doar ucrainenii pot decide să înceteze luptele şi îi vom sprijini până când vor lua această decizie”, a declarat duminică ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot.

Ucrainenii „nu se vor opri niciodată atât timp cât nu vor fi siguri că pacea care le este propusă va fi de durată” şi cât nu vor avea o garanţie de securitate. „Cine va aduce garanţiile? Europenii vor fi aceia” care o vor face, a mai spus şeful diplomaţiei franceze, subliniind că „da, europenii vor fi într-un fel sau altul parte la discuţiile” menite să pună capăt războiului din Ucraina.

„Rolul Statelor Unite este de a-l determina pe Putin să negocieze” şi ele cred că pot „realiza acest lucru printr-un amestec de presiune şi dialog”, a continuat Barrot.

„Noi am înţeles de mult timp că este inutil să dialogăm şi, în opinia mea, vor înţelege rapid că doar presiunea îl va aduce pe Putin la masa negocierilor”, a conchis el.

Miniştrii de externe francez, german, polonez, italian, spaniol, britanic şi ucrainean s-au întâlnit miercuri la Paris. Au fost apoi uimiţi să afle că Donald Trump a vorbit timp de o oră şi jumătate cu Vladimir Putin, care a fost izolat pe plan internaţional după invadarea Ucrainei.

Miniştrii reuniţi în capitala Franţei au declarat apoi că nu va exista nicio decizie cu privire la Ucraina fără Kiev şi Europa, dar europenii se luptă să îşi facă vocea auzită, notează France Presse.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se redeschide o mină legendară din România. Mineralul extras de aici este rar și foarte căutat în lume
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
O discuție „picantă”. Lady Gaga abia și-a putut stăpâni lacrimile la „Hot Ones”. Când a fost tentată să...
Film Now
Jennifer Coolidge recunoaște că obsesia pentru bărbații „indisponibili” i-a afectat cariera: „Am mari...
Adevarul
Mineralul esențial fără de care vitamina D și calciul nu funcționează corect. Ce recomandă specialiștii
Newsweek
Ce se întâmplă dacă la Mica Recalculare iei pensie mai mică decât cea de azi? Pierd pensionarii bani
Digi FM
Secretul pe care Dan Negru l-a ascuns timp de 30 de ani. Ce a făcut în anii ’90 prezentatorul de televiziune
Digi World
Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, pericolele...
Digi Animal World
Animal misterios surprins în Florida. Cum apare creatura pe camerele de supraveghere
Film Now
Helen Mirren îl șochează pe Harrison Ford cu o mărturisire total neașteptată: Ei bine, situația a devenit și...
UTV
Megan Fox a devenit mamă pentru a patra oară! Actrița și Machine Gun Kelly, părinți în mijlocul unui scandal