Rezultatele finale ale alegerilor din Polonia. Naționaliștii PiS obțin un rezultat mai prost decât în exit-poll

Data actualizării: Data publicării:
Parliamentary Elections In Poland, Warsaw - 15 Oct 2023
Partidul Lege și Justiție (PiS) pierde puterea în Polonia. Foto: Profimedia Images

Numărarea voturilor la alegerile parlamentare din Polonia s-a încheiat. Comisia Electorală Națională a anunțat rezultatele finale. Naționaliștii aflați la guvernare câștigă scrutinul, însă pierd majoritatea. Rezultatele finale sunt chiar mai proaste pentru PiS decât procentele date de sondajele efectuate la ieșirea de la urne.

Potrivit publicației poloneze Onet, Partidul Lege și Justiției (PiS) a obținut 194 de mandate în Parlament, din totalul de 460. Coaliția Civică va avea al doilea cel mai mare număr de locuri - 157 de parlamentari.

A Treia Cale a obținut un număr de 65 de parlamentari, iar Stânga este pe locul patru cu 26 de locuri.

Ultimul partid care intră în Parlamentul polonez este Confederația cu 18 deputați.

Aceste rezultate înseamnă că partidul Lege și Justiție (PiS) nu are nicio șansă să formeze un guvern independent. În acest moment, actuala opoziție poate forma majoritatea: Coaliția Civică, A Treia Cale și Stânga adună în total 248 de locuri.

Citește și Alegerile care au cutremurat o țară întreagă: Ce urmează să se întâmple în Polonia

Alegeri în Polonia. O victorie amară pentru PiS

Lege și Justiție (PiS) a câștigat alegerile pentru Sejm (Parlamentul polonez) cu un rezultat de 35,38%, mai mic decât rezultatul preconizat de sondajele de la ieșirea de la urne. Coaliția Civică a ocupat locul doi cu un rezultat de 30,70%. A Treia Cale a obținut un rezultat de 14,40%.

În Sejm vor fi și reprezentanți ai Stângii (8,61%) și ai Confederației (7,16%).

Ce urmează să se întâmple în Polonia

Dacă președintele Duda va lăsa PiS să încerce să formeze primii un guvern, iar inițiativa eșuează, parlamentul va primi a doua șansă, ceea ce înseamnă că majoritatea ar fi posibil de obținut doar de către opoziție.

Date fiind calculele parlamentare, președintele Duda ar putea refuza șansa partidului aflat la conducere de a forma un guvern.

Dacă a doua încercare de a forma un guvern este un eșec, Duda va selecta un alt candidat pentru postul de prim-ministru și, dacă nici de acea dată nu se ajunge la o înțelegere, președintele ar putea cere noi alegeri, iar Polonia ar putea rămâne fără guvern până în luna decembrie.

Editor : A.R. | R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri