„Risc extrem” în Spania, care a ajuns la cote fără precedent de cazuri noi de infecții într-o zi

Data publicării:
coada la vaccinare in barcelona
Cadrele medicale fac coadă la vaccinare într-un spital din Barcelona Foto: Profimedia

Spania a înregistrat miercuri un număr record de cazuri în 24 de ore, cu circa 39.000 de infecții noi diagnosticate, un bilanț fără precedent de la începutul pandemiei, transmite Agerpres.

Potrivit raportărilor Ministerului Sănătății, au fost confirmate 38.869 de cazuri noi şi s-au înregistrat 195 de decese, ceea ce aduce bilanțul total la 2,176 de milioane de cazuri, dintre care 52.878 s-au soldat cu moartea pacientului. 

Aceste valori arată un „risc foarte mare, un risc extrem” în întreaga ţară, a subliniat ministrul pentru politici teritoriale şi al funcţiei publice, Carolina Darias, citată de AFP.

„Presiunea asupra spitalelor continuă să se amplifice”, a adăugat ministrul sănătăţii, Salvador Illa, atrăgând atenţia că 27% din toate paturile de terapie intensivă ale țării sunt ocupate de bolnavi contaminaţi cu noul coronavirus. Ministrul a mai spus că numărul testelor este în creştere, după sărbătorile de sfârşit de an. Spania a făcut până acum, de la începutul pandemiei, peste 28 de milioane de teste.

Numeroase regiuni din Spania au introdus noi măsuri restrictive pentru a încerca să ţină sub control pandemia, printre care închiderea barurilor şi restaurantelor mai devreme sau carantinarea oraşelor pentru a-i împiedica pe locuitori să intre sau să iasă fără vreun motiv valabil.

Pe de altă parte, mai mult de 581.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost deja administrate în ţară, campania de vaccinare fiind pe punctul de a atinge „viteza de croazieră”, după cum a afirmat ministrul sănătăţii, care și-a exprimat satisfacţia pentru cele 93.000 de injecţii din ultimele 24 de ore.

În lume, de la începutul pandemiei, s-au îmbolnăvit până acum peste 92 de milioane de oameni, dintre care aproape 2 milioane au murit. Spania, cu peste 46 de milioane de locuitori, se află pe locul 9 în ierarhia mondială a țărilor după numărul de cazuri înregistrate de la începutul pandemiei. SUA, India, Brazilia, Rusia și Marea Britanie sunt statele cu cele mai multe cazuri. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri