Rusia a reluat joi dimineață furnizarea de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1. Fluxul de gaze, la 40% din capacitate

Data actualizării: Data publicării:
muncitor la gazprom
Foto: Profimedia Images

Rusia a reluat joi furnizarea gazelor prin conducta Nord Stream 1, după o pauză de zece zile, cauzată de o revizie tehnică, a anunțat operatorul gazoductului, calmând astfel îngrijorările Europei privind aprovizionarea cu gaze naturale, în contextul sancțiunilor reciproce dintre Occident și Rusia, scrie Reuters.

ACTUALIZARE Fluxul de gaz prin gazoductul Nord Stream 1 se situa, joi, la câteva ore după reluarea aprovizionării, la 40% din capacitatea de transport a conductei, potrivit datelor operatorului, consultate de Reuters.

Acest nivel este similar celui dinaintea opririi conductei, în urmă cu zece zile, pentru lucrări de mentenanță. 

„În condițiile în care lipsesc 60% (din fluxurile de gaze - n.r.) și a instabilității politice, nu avem motive să fim liniștiți”, a scris președintele operatorului german de gaze, Klaus Mueller, într-un mesaj pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Știrea inițială

Oficialii europeni au arătat scepticism în privința reluării furnizării de gaze prin cea mai mare conductă care leagă Rusia de Germania și care transportă mai mult de o treime din exporturile de gaze rusești spre Uniunea Europeană.

„Suntem în curs de reluare a transportului de gaze. Va dura câteva ore până se va ajunge la capacitatea nominală de transport”, a declarat un purtător de cuvânt al operatorului gazoductului pentru Reuters.

Guvernele europene au luat în considerare posibile întreruperi în aprovizionare și au început să caute surse alternative de gaz, chiar dacă piața mondială era sub presiune și înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, cu cereri mari pentru a recupera pierderile din timpul pandemiei.

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Temerile că Rusia ar putea să nu reia furnizarea de gaze după terminarea reviziei tehnice, dată care expiră azi, au determinat Comisia Europeană să vină cu un plan alternativ pentru a face față situației. Astfel, Comisia a propus miercuri un nou instrument legislativ, Planul european de reducere a cererii de gaze, care vizează diminuarea folosirii gazelor în Europa cu 15% până în primăvara viitoare, în condiţiile în care UE se confruntă cu riscul unor întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaze din Rusia.

„Rusia folosește gazul ca pe o armă. Trebuie să ne ocupăm de securitatea noastră energetică la nivelul UE. Am învățat din pandemie că, dacă acționăm uniți, putem face față oricărei crize. Așadar, să acționăm împreună pentru a reduce consumul de gaze și pentru a asigura o plasă de siguranță pentru toate țările UE”, a subliniat Ursula von der Leyen, președinta CE.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri