Un miliardar în criptomonede și-a unit forțele cu SpaceX ca să lanseze prima stație spațială comercială

Data publicării:
Ilustrație stație spațială Haven-1 a companiei Vast
Haven-1 ar urma să fie una dintre multele stații spațiale private care vor înlocui Stația Spațială Internațională ce va fi desființată în 2030. Captură foto: Twitter: Vast

Vast, un startup din domeniul spațial finanțat de miliardarul criptomonedelor Jed McCaleb, plănuiește să lanseze o stație spațială de dimensiunea unui autobuz pe orbita terestră până la finalul anului 2025 cu ajutorul companiei SpaceX a lui Elon Musk, informează Reuters.

Nava spațială de formă cilindrică, supranumită Haven-1, este cea mai nouă încercare de a înlocui Stația Spațială Internațională, un laborator spațial de cercetare vechi de două decenii administrat în special de SUA, Rusia și Agenția Spațială Europeană.

SSI va fi cel mai probabil desființată în 2030, iar NASA vrea ca stațiile spațiale comerciale să o înlocuiască.

Nicio companie privată nu a construit sau lansat vreodată o stație spațială. SSI este de dimensiunea unui teren de fotbal și a fost construită în urma mai multor lansări, costul total ridicându-se la peste 100 de miliarde de dolari.

McCaleb are o avere de 2,4 miliarde de dolari, potrivit Forbes, și a oferit până acum 300 de milioane de dolari pentru a finanța acest proiect.

stație-spațială-haven-1
Haven-1 va fi lansată cu ajutorul rachetei Falcon 9, construită de SpaceX. Tot compania lui Elon Musk va fi și cea care îi va antrena pe viitorii astronauți de la bordul stației spațiale. Captură foto: Twitter: Vast

Costul total al dezvoltării Haven-1 rămâne să fie stabilit, a spus McCaleb, care este și directorul executiv al Vast. „Cred că va costa ceva mai mult de atât, dar vom vedea.”

Vast, companie fondată în 2021, a spus că plănuiește să trimită în spațiu un echipaj de patru persoane pentru o misiune de cercetare de 30 de zile, la scurt timp după ce stația spațială va ajunge pe orbită.

Haven-1 va fi lansată cu ajutorul rachetei Falcon 9, construită de SpaceX. Tot compania lui Elon Musk va fi și cea care va antrena astronauții.

Haven-1 va funcționa timp de trei ani și va putea susține alte trei misiuni de câte 30 de zile. Printre potențialii clienți ai companiei se numără agențiile spațiale guvernamentale, filantropii, firmele de cercetare private și companiile care vor să efectueze misiuni de cercetare robotice.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri