Administrația Trump, mesaj surprinzător pentru corporațiile americane: Rusia ar putea redeveni o destinație pentru investiții

G.C. Data publicării: Data actualizării:
trump putin
sursa: shutterstock.com/

Statele Unite promit Rusiei „parteneriate economice istorice” și „oportunități incredibile”, dacă va încheia războiul împotriva Ucrainei. Întrebarea este, însă, dacă afacerile americane sunt interesate să revină în Rusia, iar răspunsul, potrivit analiștilor și investitorilor, este puțin probabil să fie afirmativ.  

Invazia Ucrainei lansată de președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022 a determinat o ieșire rapidă a companiilor străine de pe piața rusească, în condițiile în care SUA, Europa și alte țări au impus sancțiuni severe și au întrerupt majoritatea relațiilor comerciale. De atunci, peste 1.000 de corporații și-au închis sau redus operațiunile, potrivit unei baze de date realizate de Yale School of Management, citată de The New York Times.

„Nu cred că marile companii americane se vor grăbi să revină în Rusia, dacă o vor face vreodată, și cu siguranță nu prea curând”, a declarat Carl Weinberg, economist-șef la High Frequency Economics. În orice caz, Rusia pe care au părăsit-o nu mai este la fel ca Rusia în care s-ar întoarce. Economia țării se confruntă cu o rată a dobânzii de 21%, lipsă de forță de muncă și o scădere a numărului de consumatori din clasa de mijloc.  

În plus, mediul de afaceri este imprevizibil, într-o țară unde statul de drept poate fi ușor transformat în „legea conducătorului”. Companiile americane trebuie să ia în calcul riscul decretelor Kremlinului, care pot impune taxe noi, pot restricționa repatrierea profiturilor și dividendelor, pot bloca vânzarea de active sau pot impune controlul asupra deciziilor de management, ba chiar pot confisca afaceri private.  

Doar în ultima lună, guvernul rus a intensificat exproprierea afacerilor deținute de străini. Iar vineri, Putin a declarat că vrea ca firmele rusești să aibă „anumite avantaje” față de cele străine care revin pe piață.  

„Nimeni nu va investi mulți bani în Rusia dacă există riscul ca politica să se schimbe peste noapte”, a spus Mark Walker, consilier senior în cadrul diviziei de consultanță suverană de la banca de investiții Lazard. Iar Moscova nu poate fi considerată un partener de încredere pentru investiții străine. „Este un regim cu care este greu de făcut afaceri”, a adăugat acesta.  

Chiar dacă SUA ar ridica toate sancțiunile, mii de alte restricții impuse de Uniunea Europeană, Marea Britanie, Japonia și alte state ar rămâne în vigoare, afectând lanțurile de aprovizionare și profiturile companiilor. Luni, Uniunea Europeană a aprobat al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.  

„Mediul de afaceri din Rusia este extrem de dificil, riscul de expropriere este ridicat, iar economia rusă nu este deloc în plină expansiune”, a declarat Agathe Demarais, expert senior la Consiliul European pentru Relații Externe.  

Firmele americane care au rămas în Rusia nu își controlează pe deplin veniturile și activele, a spus Demarais. Companiile considerate „neprietenoase” de Kremlin au fost nevoite să-și vândă afacerile pe sume derizorii și să plătească un impozit de 35% – denumit „contribuție voluntară” – către guvern. Cele care au rămas nu pot repatria o mare parte din profiturile lor.  

Alte companii occidentale, precum Danone, Carlsberg și grupul energetic german Uniper, au avut activele confiscate de statul rus.  

Administrația Trump urmărește ceea ce majoritatea analiștilor consideră a fi oportunități economice iluzorii în Rusia, în timp ce impune presiuni comerciale asupra Mexicului și Canadei, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA. Producătorii americani au avertizat că amenințarea președintelui de a impune tarife de 25% asupra importurilor din aceste două țări ar provoca perturbări severe, crescând costurile și afectând lanțurile de aprovizionare.  

Rusia controlează vaste resurse de terenuri, petrol și gaze și deține un arsenal nuclear, dar, în economia globală, joacă un rol marginal. Înainte de invazia în Ucraina, Rusia era responsabilă pentru doar 1,7% din producția economică mondială.  

Comerțul cu SUA era, de asemenea, nesemnificativ. În 2021, exporturile americane către Rusia reprezentau doar 0,4% din totalul exporturilor SUA – aproximativ la același nivel cu Honduras. Cele mai multe multinaționale din Rusia obțineau mai puțin de 1% din veniturile lor globale acolo, conform cercetărilor Yale.  

„Chiar și înainte de 2022, mediul era deja dificil, dar existau oportunități de câștig”, a spus Elina Ribakova, expert la Peterson Institute for International Economics din Washington. „Acum, riscurile au crescut dramatic.”  

În anii 2000, creșterea prețului petrolului a dus la dezvoltarea unei clase de mijloc, dornice de bunuri și mașini străine. „Această dinamică nu mai există”, a spus Ribakova, care este și vicepreședinte pentru politică externă la Kyiv School of Economics.  

În plus, principalul produs de export al Rusiei – petrolul și gazele – concurează direct cu sectorul energetic al SUA. Chiar și companiile petroliere americane care au avut operațiuni în Rusia, precum Exxon Mobil, nu par dornice să revină cu investiții semnificative.  

SUA, Uniunea Europeană și alte state au tăiat numeroase legături financiare cu Rusia. Împreună, au interzis accesul la sistemul Swift, esențial pentru tranzacțiile financiare globale, și au înghețat miliarde de dolari aparținând guvernului rus, dar deținute în bănci occidentale.  

Administrația Trump ar putea decide să ridice aceste restricții. Dacă Trump ar permite din nou băncilor americane să proceseze tranzacții în dolari cu Rusia, multe bariere comerciale s-ar prăbuși.  

Cu toate acestea, reticența față de Rusia rămâne puternică. Potrivit bazei de date Yale, doar aproximativ 20 de companii americane, inclusiv lanțuri de restaurante precum Subway și T.G.I. Fridays, mai operează în Rusia.  

Băncile americane sunt, de asemenea, reticente să se întoarcă. Citigroup, care avea cea mai mare prezență în Rusia dintre toate băncile americane, și-a redus semnificativ operațiunile. „Niciodată să nu spui niciodată”, a declarat Mike Mayo, analist la Wells Fargo, „dar este foarte puțin probabil ca băncile de pe Wall Street să revină în Rusia.”