Companiile aeriene globale își reduc estimările de profit pentru 2025. Principalele motive

Redacția Digi Economic Data publicării:
avion
sursa: shutterstock.com/

Companiile aeriene la nivel mondial și-au revizuit în scădere prognoza de profit pentru 2025, din cauza tensiunilor comerciale, scăderii încrederii consumatorilor și întârzierilor „inacceptabile” în livrarea aeronavelor, care le-au afectat planurile de extindere.

Potrivit Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA), citată de Reuters, se estimează că operatorii aerieni vor înregistra în acest an un profit cumulat de 36 miliarde de dolari, sub estimarea anterioară din decembrie (36,6 miliarde de dolari), realizată înainte ca președintele american Donald Trump să declanșeze un nou val de tarife vamale și să înăsprească controalele la frontieră.

Totuși, profiturile vor crește comparativ cu 2024, când industria a înregistrat un câștig cumulat de 32,4 miliarde de dolari, susținut de prețuri mai mici la combustibil și un număr record de pasageri.

Criza livrărilor de aeronave și impactul protecționismului

Întârzierile în livrarea avioanelor limitează capacitatea operatorilor de a răspunde cererii tot mai mari din anumite regiuni și îi forțează să mențină în flotă aeronave mai vechi sau să suporte costuri mai mari cu piesele de schimb, din ce în ce mai greu de găsit.

Chiar dacă inflația se temperează, iar ocuparea forței de muncă rămâne solidă, IATA prognozează o creștere modestă a veniturilor, de doar 1,3% față de anul trecut. Estimarea privind veniturile totale ale industriei a fost redusă cu 2,1%, la 979 miliarde de dolari, care ar reprezenta totuși un nivel record.

Tarifele comerciale impuse de Trump au alimentat temerile privind o încetinire economică și au redus cheltuielile discreționare ale consumatorilor, în special în Statele Unite, determinând mulți călători să amâne sau să renunțe la planurile de vacanță.