Procurorii europeni, în frunte cu Laura Kövesi, anchetează implicarea Rusiei în construcția noului sistem electronic de frontieră al UE

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
kovesi parchetul european
sursa: profimediaimages.ro/

Procurorii europeni investighează implicarea Rusiei în achiziționarea de software pentru noul sistem electronic de frontieră al Uniunii Europene (UE), care va deveni cea mai mare bază de date cu informații personale din blocul comunitar, potrivit Financial Times, care citează surse apropiate dosarului. Ancheta se concentrează asupra modului în care grupul francez Atos a utilizat biroul său din Moscova pentru a achiziționa software destinat acestui proiect.

Potrivit unor documente consultate de Financial Times, grupul francez de IT Atos a folosit, în 2021, personal din Rusia pentru a achiziționa software pentru acest proiect extrem de sensibil, destinat colectării și stocării datelor biometrice ale tuturor vizitatorilor non-UE.

Această dezvăluire a generat îngrijorări majore privind securitatea infrastructurii de frontieră a UE. De altfel, lansarea proiectului a fost amânată de mai multe ori din cauza problemelor tehnice.

Documentele scurse sugerează că filiala Atos din Moscova opera sub o licență care ar fi permis FSB, serviciul de securitate din Rusia, să acceseze activitatea companiei locale. Patru surse familiare cu situația au declarat că angajați din Moscova au fost direct implicați în achiziționarea de software pentru sistemul de frontieră, o activitate care, în mod normal, necesită o autorizație de securitate din partea UE.  

Agenția europeană EU-Lisa, responsabilă cu implementarea sistemului Entry/Exit System (EES), a declarat că nu a avut niciodată contracte directe cu Atos Rusia și că nu a identificat nicio breșă de securitate. Totuși, o investigație a Olaf, organismul UE de combatere a fraudei, a descoperit că măsurile de securitate luate intern de EU-Lisa nu au fost suficiente.  

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a deschis o anchetă pentru a analiza rolul Atos Rusia în acest proiect. EPPO are competența de a investiga și de a urmări penal infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE. 

Până la acest moment, nu au fost formulate acuzații oficiale.

Deși nu există dovezi că software-ul achiziționat prin Atos Rusia a fost utilizat în sistem după 2022, dezvăluirile despre posibila implicare a FSB subliniază riscurile asociate.