Ce impact ar putea avea tarifele impuse de Trump asupra economiei Canadei

Redacția Digi Economic Data publicării:
tarife canada
sursa: shutterstock.com/

Tarifele de 25% impuse de președintele american Donald Trump asupra importurilor din Canada și Mexic ar putea avea un impact sever asupra economiilor celor două țări, încetinind producția, crescând prețurile produselor și alimentând temerile privind o recesiune, avertizează analiștii. 

Conform Camerei de Comerț din Canada, noile taxe ar putea duce economia țării în recesiune. Un raport publicat în noiembrie 2024 estimează că PIB-ul ar scădea cu 1,8%, și chiar cu 2,6% dacă țara impune propriile măsuri, pe care le-a și anunțat, ceea ce ar costa fiecare canadian până la 1.900 de dolari canadieni pe an.

„Introducerea de taxe sau cote într-o rețea complexă de producție este similară cu perturbarea mecanismului de creștere economică globală... (Este n.r.) un joc cu sumă negativă,” a spus Thierry Warin, șeful departamentului de afaceri internaționale de la HEC Montreal, potrivit Le Monde, care consideră că acest război comercial nu este altceva decât o tactică de negociere și o strategie politică a lui Trump.

Tarifele sunt un element central al politicii economice a lui Trump, susținând că aceste măsuri vor stimula producția internă, vor proteja locurile de muncă și vor crește veniturile fiscale și economia. Economiștii, însă, îl contrazic, afirmând că taxele suplimentare vor agrava inflația și vor crește tensiunile comerciale.

Marți, SUA au impus tarife de 25% asupra importurilor din cele două țări, precum și o taxă de 10% pe energia canadiană. Atât Canada, cât și Mexicul au avertizat că vor adopta măsuri similare care vor afecta economia SUA, dar ele ar putea suferi mai mult, având în vedere dependența ridicată de piața americană.

În 2023, Mexicul a exportat bunuri în valoare de aproximativ 505 miliarde de dolari către SUA, echivalentul a 30% din PIB-ul său, iar Canada a exportat echivalentul a peste 412 miliarde de dolari, aproximativ 20% din PIB-ul său. În schimb, exporturile americane către Canada au fost evaluate la 349 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă puțin peste 1% din PIB-ul SUA, îar către Mexic au trimis bunuri în valoare de 334 miliarde de dolari, în jur de 1% din PIB-ul american, potrivit CNN.  

Impactul asupra Canadei  

„Există multă îngrijorare și neliniște”, a spus Julie White, președintele Manufacturiers et Exportateurs du Québec (Fabricanți și Exportatori din Quebec), o organizație care reprezintă peste 13.000 de afaceri. 

La câteva ore după ce taxele au intrat în vigoare, Quebec a anunțat un plan de sprijin pentru afacerile afectate, care ar putea primi până la 50 de milioane de dolari canadieni (32,5 milioane de euro) sub formă de împrumuturi. Premierul provinciei, François Legault, consideră că acest război comercial ar putea duce la pierderea a 160.000 de locuri de muncă doar în Quebec. „Este un atac nejustificat... (...) dar vrem să fim foarte clari: nu ne vom lăsa intimidați de Donald Trump... dar următoarele luni vor fi dificile”, a spus el.

Industria auto și sectorul energetic din Canada vor fi printre cele mai afectate, consideră Drew Fagan, profesor la Munk School of Global Affairs and Public Policy, Universitatea din Toronto. SUA importă bunuri în valoare de 185 miliarde de dolari din aceste sectoare din Canada, iar după impunerea tarifelor, producătorii auto vor trebui să plătească taxe mai mari, fapt ce i-ar putea forța să își suspende temporar producția, în timp ce caută soluții pentru a acoperi aceste costuri.

„Dacă vorbim de un tarif de 25%, acesta este mult mai mare decât marja de profit. Deci, la un moment dat, dacă nu poți transfera aceste costuri asupra consumatorilor, pur și simplu nu mai este rentabil să continui producția”, a explicat el, avertizând că „o astfel de pauză ar putea duce la pierderi de locuri de muncă”.  

Canada este, de asemenea, cel mai mare furnizor de energie al americanilor, în 2023 furnizând aproximativ: 60% din importurile de petrol brut ale SUA,  85% din importurile de electricitate, și 99% din importurile de gaze naturale.  

Valoarea totală a acestor livrări este estimată la 100 miliarde de dolari.

Menționăm că președintele Statelor Unite va scurti temporar producătorii auto de la tarifele de 25% impuse Canadei și Mexicului, cu condiția respectării regulilor actuale de liber schimb, a anunțat miercuri Casa Albă. 

Dacă tarifele perturbă lanțul de aprovizionare, Canada va resimți impactul mai puternic decât SUA, întrucât piața americană este clientul său principal, în timp ce SUA are mai multe opțiuni.  

„Impactul asupra noastră (Canada n.r.) va fi, fără îndoială, mai mare decât impactul asupra Statelor Unite. Dacă adăugăm un tarif de 25% pe majoritatea acestor livrări, efectele se vor resimți imediat, iar economia Canadei ar putea intra în recesiune”, a spus Fagan.