Războiul comercial declanșat de Trump apropie UE și Mercosur. Cele două blocuri comunitare avansează negocierile în privința unui acord

Ofensiva comercială lansată de administrația preşedintelui american Donald Trump, prin impunerea de tarife la nivel global, a reactivat eforturile de negociere dintre Uniunea Europeană (UE) și Mercosur în privința parafării unui acord de liber schimb.
După 25 de ani de negocieri şi o semnare oficială în decembrie 2024, acordul nu a fost încă ratificat, însă conjunctura internaţională actuală poate fi decisivă pentru concretizarea sa.
„Trebuie să recunoaştem că aceste tarife afectează comerţul internaţional, astfel că trebuie să accelerăm discuţiile cu Mercosur. Deși nu toate condiţiile sunt îndeplinite, continuăm să lucrăm la ele”, a declarat un oficial de la Bruxelles, potrivit DW.
Comentariul a marcat o schimbare de atitudine din partea Franţei, care a reprezentant unul din principalele obstacole în calea ratificării acordului din cauza presiunii din sectorul său agricol. Deşi Parisul îşi menţine anumite cerinţe, precum clauze de salvgardare şi garanţii ecologice mai mari, noul context geopolitic impune o revizuire a priorităţilor.
Impactul acordului UE-Mercosur dacă se va ratifica
Un eventual acord UE-Mercosur ar elimina peste 90% din tarifele dintre cele două blocuri, astfel că aproximativ 800 de milioane de consumatori vor beneficia de pe urma înțelegerii. Printre avantaje se numără: dezvoltarea durabilă a comunităților, mobilitatea lucrătorilor şi cooperare tehnică în domenii esențiale.
Ratificarea depinde însă de parlamentele celor 27 de state membre UE şi ale celor patru ţări membre Mercosur: Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay, notează The Irish Times.
Deşi persistă obstacole tehnice, cum ar fi criteriile de trasabilitate şi impactul taxei europene pe carbon, contextul geopolitic rămâne deschis unei eventual angajament.