16 români au trecut în următoarea etapă a selecției pentru astronauți ai Agenției Spațiale Europene. „Avem șanse”

Data actualizării: Data publicării:
Pământul văzut de pe Staţia Spaţială Internaţională
Pământul, văzut de pe Staţia Spaţială Internaţională. Foto: Profimedia Images

16 candidați din România, nouă femei și șapte bărbați, au trecut în următoarea etapă din procesul de selecție a viitorilor astronauți ai Agenției Spațiale Europene (ESA). Candidații au fost selectați dintr-un total de 254 de înscrieri - 55 de femei și 199 de bărbați - pe care România le-a trimis către ESA, informează Agenția Spațială Română.

Flaviu Răducanu, vicepreședinte al ESA Board of Human Spaceflight and Robotic Space Exploration, a apreciat drept „încurajator” faptul că 16 români au fost admiși în următoarea fază de selecție.

„Avem șanse. Ne situăm în media celor care au trecut mai departe. Observăm că între 5-10% din totalul candidaților au trecut în faza următoare, în cazul nostru procentul este de peste 5%”, a precizat, pentru digi24.ro, Flaviu Răducanu, care a considerat, în același timp, „o surpriză plăcută” faptul că în cazul României au fost admise mai departe mai multe femei (nouă) decât bărbați (șapte).

Procesul de selecție pentru viitorii astronauți ESA a început în vara anului trecut, când peste 22.000 de candidați au aplicat pentru a deveni astronaut european.

După 8 luni, din cele 22 523 de înscrieri valide primite din Europa, doar 1361 de persoane (inclusiv cei 16 români) au fost invitate în „faza 2-1” a procesului de selecție.

Practic, toată această perioadă au fost una de „screening”, în care ESA a filtrat toate CV-urile și dosarele candidaților.

„Urmează acum prima probă de evaluare psihologică, după care va urma o probă de aptitudini. Apoi, verificarea medicală și teste de psihometrie. La final, cei care ajung în ultima etapă vor susține trei interviuri, din care ultimul cu directorul ESA”, a spus Răducanu.

În plus, în următoarea fază au fost invitați și 27 de candidați ce au aplicat pentru postul vacant de astronaut cu dizabilități, în cadrul programului intitulat Parastronaut. Naționalitățile acestora nu au fost făcute publice deoarece, fiind mult mai puțini, aceștia ar fi mult mai ușor de identificat după țara de origine.

ESA estimează că va anunța cine vor fi cei 4-6 astronauți principali și astronauții de rezervă selectați în toamna anului 2022.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri