Amenda uriașă primită de TikTok de la UE. Compania a transferat datele utilizatorilor europeni în China

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
tiktok ue
sursa: shutterstock.com/

Platforma TikTok a fost sancționată de Autoritatea Irlandeză de Protecţie a Datelor (AIPD), după ce organismul de reglementarea a constatat că datele utilizatorilor din Uniunea Europeană (UE) au fost transferate în China, de unde pot fi accesate la liber.

Pentru că a eşuat să garanteze protecția datelor personale ale utilizatorilor din UE, TikTok trebuie să plătească o sancțiune în valoare de 530 milioane de euro. Această amendă severă este una dintre cele mai importante aplicate vreodată de AIPD, care acţionează în numele Uniunii Europene, întrucât sediul european al TikTok, la fel ca cele ale celor mai mulţi giganţi tehnologici se află în Irlanda.

„Platforma a încălcat regulile europene de protecţie a datelor (GDPR), întrucât nu a reuşit să demonstreze că datele personale ale utilizatorilor europeni beneficiază de același nivel de protecția în China precum în Europa”, susțin reprezentanții AIPD.

Datele europenilor nu pot fi transferate, stocate sau făcute accesibile decât într-o ţară terţă care este considerată suficient de sigură de către UE, precum Japonia, Regatul Unit sau SUA. În absenţa unei astfel de aprobări, compania este cea care trebuie să probeze că nivelul de protecţie este echivalent, ceea ce TikTok nu a putut demonstra.

TikTok contestă decizia organismului european

Oficialii de la ByteDance, proprietarul TikTok, dezmint acuzațiile formulate de Autoritatea Irlandeză de Protecţie a Datelor.

„Prin intermediul programului Clover, dedicat protejării datelor din Europa, acestea au fost stocate local. În ultimii zece ani am realizat investiţii de 12 miliarde de euro doar în securizarea bazelor de date. Compania nu a primit niciodată vreo cerere din partea autorităţilor chineze şi nici nu le-a furnizat vreodată datele utilizatorilor europeni”, transmite compania, potrivit Politico.

AIPD a constatat faptul că în perioada 2020-2022, TikTok nu a putut indica spre ce țări au fost transferate datele utilizatorilor săi.

Lipsa de transparenţă a companiei alarmează guvernele occidentale, care se tem de legătura cu Beijingul şi de o posibilă utilizare a datelor cetățenilor săi în scopuri de spionaj sau propagandă.