Angajații ELCEN protestează împotriva „ordonanței trenuleț”. Ministrul Energiei: „Nu vom da înapoi de la măsurile de eficientizare”

Redacția Digi Economic Data publicării:
BUCURESTI - SINDICAT ELCEN - PROTEST - 20 IAN 2025
Membri ai Sindicatului Liber Independent din Sucursala Electrocentrale Bucureşti ELCEN protestează faţă de prevederile din ordonanţa "trenuleţ", las ediul ELCEN din București, 20 ianuarie 2025. Inquam Photos / George Călin

Angajații Electrocentrale București (ELCEN) din tura de zi au refuzat să muncească în dimineața zilei de 27 ianuarie, în semn de protest față de prevederile din „ordonanța trenuleț”, respectiv înghețarea salariilor. În acest context, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis că „reducerea cheltuielilor publice este absolut necesară”, personalul administrativ este supradimensionat și, chiar „dacă asta îi supără pe reprezentanții sindicatului”, măsurile de eficientizare vor fi implementate.

Nu este primul protest al angajaților de la ELCEN împotriva ordonanței.

Angajații de la termocentralele Sud Progresu și Grozăvești din București au refuzat să înceapă lucrul la ora 8:00, potrivit digi24, iar câteva sute de persoane s-au alăturat protestului încă de la primele ore ale dimineții. De asemenea, personalul tehnic și auxiliar a refuzat să preia tura. 

Angajații sunt nemulțumiți din cauza înghețării salariilor și susțin că „ordonanța trenuleț” încalcă contractul colectiv de muncă. Concret, noul contract de muncă nu este în concordanță cu ordonanța trenuleț, astfel, din salariul angajaților va fi tăiată suma de 1.500 de lei din salariile vechi.

Având în vedere situația de la ELCEN, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis următoarele :

„În tot ceea ce facem, respectăm legea, respectăm munca cinstită și cheltuirea corectă a banului public. Asta solicităm tuturor partenerilor sociali. Nu vom ezita să aplicăm prevederile legale și să asigurăm serviciul public de producție a agentului termic pentru bucureșteni. 

Am avut și avem deschidere totală pentru un dialog constructiv și corect. Săptămâna trecută, în întâlnirea pe care am găzduit-o la ministerul energiei, am stabilit mai mulți pași, la care s-au angajat reprezentanții sindicatului și ai companiei. Așteptăm ca acești pași să fie făcuți, iar soluțiile potențiale explorate, în cadrul unor noi discuții. Am discutat, totodată, adresa pe care am înaintat-o tuturor companiilor din portofoliul ministerului energiei, inclusiv ELCEN, prin care am solicitat reducerea cheltuielilor. Vreau să fiu bine înțeles de către toți cei care ar putea fi manipulați: nu sunt vizați oamenii din producție, din centrale, oamenii care își fac treaba. Sunt vizați cei care plimbă hârtii între birouri sau nu respectă programul de muncă”.

De asemenea, ministrul subliniază că personalul administrativ este supradimensionat și nu va renunța la măsurile de eficientizare.

„Personalul administrativ este supradimensionat și, dacă asta îi supără pe reprezentanții sindicatului, îi anunț că nu vom da înapoi de la măsurile de eficientizare. Acestea vor însănătoși companiile și, până la urmă, vor genera condiții mai bune pentru toți cei care își doresc și merită să rămână. 

În orice caz, nu putem avea un dialog cu Bucureștiul luat ostatic. Reducerea cheltuielilor publice este absolut necesară, iar decizia de zilele trecute privind ratingul de țară ne arăta asta foarte clar. La nivel uman, pot înțelege nemulțumirile, dar nu pot accepta să nu se schimbe nimic în modul în care companiile cu capital de stat, multe dintre ele monopoluri, cheltuie fondurile. Apelul meu ferm și direct este ca aceste acțiuni de protest să nu pună în pericol furnizarea apei calde și căldurii în București. Nu este corect față de milioane de bucureșteni”, a conchis oficialul.