Noul plan pentru energie al Uniunii Europene: Șase piloni, de la prețuri la comerț. Impactul asupra României

G.C. Data publicării:
energie regenerabila ue
sursa: gettyimages.com/

Comisia Europeană va lansa, pe 26 februarie, un nou plan de acțiune care vizează decarbonizarea industrială. Viitoarea strategie se va concentra pe șase piloni, de la prețurile energiei și problemele forței de muncă până la reciclare și comerț.

Comisia este așteptată să prezinte mult-așteptatul Clean Industrial Deal – un plan multianual menit să sprijine industriile tradiționale consumatoare de energie, dar și noile tehnologii verzi, în februarie.

Amintim că România, fiind țară membră Uniunii Europene (UE), va trebui să se alinieze politicilor europene.

Deși planul este încă în faza incipientă de redactare, structura sa începe să prindă contur, a declarat un oficial UE pentru Politico.  

Cei șase piloni ar putea fi:

- Securitatea energetică și prețurile la energie;
- Finanțarea;
- Reciclarea și materialele critice;
- Forța de muncă și competențe;
- Piețele de referință;
- Acțiune globală.

Un al doilea oficial al Comisiei a confirmat aceste teme.  

Prețurile ridicate la energie și impactul asupra competitivității  

Costurile ridicate ale energiei în UE, comparativ cu alte economii avansate, afectează competitivitatea companiilor europene în raport cu rivalii străini. În acest sens, Comisia intenționează să publice un plan de acțiune pentru energie accesibilă, alături de Clean Industrial Deal.

În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că infrastructura va fi esențială în acest plan: 

„Nu trebuie doar să continuăm diversificarea surselor noastre de energie și extinderea producției din surse curate, ci trebuie și să mobilizăm mai mult capital privat pentru modernizarea rețelelor de electricitate și a infrastructurii de stocare. De asemenea, trebuie să conectăm mai bine sistemele de energie verde și cu emisii reduse de carbon. Toate acestea vor face parte din noul plan pe care îl vom prezenta în februarie.”  

Dilemele privind finanțarea  

În ceea ce privește finanțarea, Comisia trebuie să rezolve o ecuație dificilă: nu poate anticipa rezultatul negocierilor privind bugetul pe termen lung al UE, dar multe companii și state membre așteaptă sprijin financiar pentru industriile aflate în dificultate.  

Reciclare și materii prime critice  

Pentru a aborda deficitul de resurse și reducerea deșeurilor, Comisia va propune anul viitor o Lege privind Economia Circulară.  

Forța de muncă și competențele  

Vicepreședinta Comisiei Europene, Teresa Ribera, responsabilă pentru politici climatice și competiție, a vorbit despre importanța aspectelor sociale din cadrul Clean Industrial Deal.  

La un eveniment desfășurat luni, Ribera a declarat că dezvoltarea acestui acord „necesită o abordare care să includă forța de muncă și oportunitățile de locuri de muncă”.

Săptămâna trecută, ea a subliniat că mulți europeni „simt că instituțiilor nu le pasă de ei. Vorbim despre oportunități de afaceri, dar nu și despre dificultățile sociale. Iar acest aspect este extrem de important.”

Piețele de referință 

Conceptul de „piețe de referință” se referă la măsuri care să stimuleze cererea pentru produse ecologice, cum ar fi stabilirea unor cote minime pentru materiale sustenabile în achizițiile publice.  

Comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, a declarat în fața deputaților europeni că este esențial să se creeze piețe de referință pentru industriile tradiționale și emergente, alături de reducerea birocrației. 

Dimensiunea internațională: diplomație și comerț  

Referindu-se la dimensiunea internațională a Clean Industrial Deal, Ribera a indicat că UE va folosi o combinație de diplomație și măsuri comerciale: „Totul se leagă de accesul la materii prime, dezvoltarea relațiilor cu alte țări pentru a asigura lanțuri de aprovizionare sigure. Dar, în același timp, are legătură și cu relațiile comerciale și efectul de oglindă ... atunci când investim în străinătate și când ne deschidem piețele pentru investitorii străini.”  

Așa-numitele „clauze oglindă” din acordurile comerciale bilaterale impun ca orice importuri dintr-o țară parteneră să respecte standardele stricte de mediu și producție ale UE.  

Strategia europeană va fi lansată în noul mandat de președinte al lui Donald Trump, care a început încă de luni să anuleze deciziile predecesorului său, Joe Biden, privind clima și energia regenerabilă. Mai mult, încă din primele ore în funcție, Trump a scos SUA din Tratatul de la Paris privind clima.

Trump și energia verde

Primul discurs susținut de Donald Trump în calitate de președinte al Statelor Unite a confirmat viziunea noii sale echipe privind viitorul energetic al celei mai mari economii din lume. Toate obiectivele republicanului stau sub sloganul „Foraj, foraj, foraj”.

„Vom introduce politica ’Drill, baby drill!’, vom redeschide drepturile de foraj. America va fi o națiune producătoare din nou, pentru că avem ceva deosebit, cea mai mare cantitatea de petrol din lume și avem de gând s-o folosim. Vom scădea prețurile, ne vom umple din nou rezerva strategică și vom exporta energie americană în întreaga lume. 

Vom fi o națiune bogată din nou, acel aur lichid de sub picioarele noastre ne va ajuta să facem asta”, a transmis noul președinte.

Așa cum a arătat și luni, una dintre cele mai frecvente promisiuni ale lui Trump, repetată în aproape fiecare discurs de campanie, este angajamentul de a crește forajul petrolier în Statele Unite. 

Într-un interviu, la o dezbatere publică cu Sean Hannity, gazda Fox News, în luna decembrie 2024, Trump a spus că nu ar fi dictator „decât în prima zi”, explicând că intenționează să folosească această autoritate pentru a „închide granița” și pentru a „fora, fora, fora”.

Trump a susținut, în mod constant, că o creștere a producției de petrol în SUA ar reduce drastic costurile energiei.