Războiul comercial începe: Trump lovește Mexic și Canada cu tarife de 25%. O taxă suplimentară de 10% pentru China

Amenințările președintelui Donald Trump privind tarifele s-au concretizat marți, cu intrarea în vigoare a taxelor de 25% asupra importurilor din Mexic și Canada și dublarea tarifelor asupra bunurilor chinezești, la 20%. Cei mai mari trei parteneri comerciali ai Statelor Unite se pregătesc să răspundă puternic, în timp ce Uniunea Europeană așteaptă încă „verdictul”.
Măsurile tarifare, care ar putea perturba schimburi comerciale bilaterale în valoare de aproape 2,2 trilioane de dolari anual, au intrat în vigoare marți, la doar câteva ore după ce Trump a declarat că cele trei țări nu au depus suficiente eforturi pentru a stopa fluxul de fentanil în SUA.
Administrația Trump susține că substanțele chimice necesare pentru producerea acestui drog provin din China, iar cartelurile mexicane îl introduc ilegal în SUA, operând laboratoare și în Canada. Premierul canadian, Justin Trudeau, a afirmat că țara sa este responsabilă pentru mai puțin de 1% din fentanilul care ajunge în State.
Tarifele vamale sunt taxe aplicate bunurilor importate din alte țări, calculate de obicei ca procent din valoarea produsului. De exemplu, un tarif de 10% aplicat produselor chinezești înseamnă că un articol în valoare de 10 dolari va avea un cost suplimentar de 1 dolar. Un aspect important este că firmele pot alege să transfere o parte sau întreaga sumă către consumatori.
China a reacționat imediat, anunțând tarife suplimentare de 10%-15% asupra anumitor importuri americane, începând cu 10 martie, precum și o serie de noi restricții la export către câteva entități americane. Canada și Mexic sunt, de asemenea, pregătite să răspundă.
Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că Ottawa va răspunde cu tarife de 25% asupra unor produse americane dacă tarifele impuse de Trump vor rămâne în vigoare timp de 21 de zile. Anterior, oficialul preciza că bunurile vizate sunt berea, vinul, bourbonul, electrocasnicele și sucul de portocale din Florida.
„Tarifele vor perturba o relație comercială extrem de eficientă”, a spus Trudeau, adăugând că acestea încalcă acordul de liber schimb dintre SUA, Mexic și Canada, semnat de Trump în timpul primului său mandat, scrie Reuters.
Tarifele sunt un element central al politicii economice a lui Trump, susținând că aceste măsuri vor stimula producția internă, vor proteja locurile de muncă și vor crește veniturile fiscale și economia. Economiștii, însă, îl contrazic, afirmând că taxele suplimentare vor agrava inflația și vor crește tensiunile comerciale.
20% pentru China
Taxa suplimentară de 10% asupra mărfurilor chinezești se adaugă unui tarif de 10% impus de Trump pe 4 februarie pentru a pedepsi Beijingul, în contextul crizei fentanilului în SUA. Tariful cumulativ de 20% vine, de asemenea, peste taxele de până la 25% impuse de președintele american în primul său mandat asupra unor importuri în valoare de 370 de miliarde de dolari.
Tariful de 20% se va aplica mai multor importuri majore de electronice de consum din China, inclusiv smartphone-uri, laptopuri, console de jocuri video, ceasuri inteligente, boxe și dispozitive Bluetooth.
În schimb, noile tarife anunțate marți de China vizează o gamă largă de produse agricole americane, inclusiv anumite tipuri de carne, cereale, bumbac, fructe, legume și produse lactate.
Beijingul a impus, de asemenea, restricții de export asupra a 25 de companii americane, invocând motive de securitate națională. Ministerul Comerțului din China a declarat că tarifele americane încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului și „subminează baza cooperării economice și comerciale dintre China și SUA”.
Temeri privind recesiunea
Tarifele impuse produselor mexicane și canadiene ar putea avea repercusiuni mult mai grave asupra economiei nord-americane puternic integrate, care depinde de transporturile transfrontaliere pentru producția de automobile și utilaje, energie și procesarea produselor agricole.
„Decizia nesăbuită a administrației SUA forțează Canada și SUA spre recesiune, pierderi de locuri de muncă și dezastru economic”, a declarat Candace Laing, CEO al Camerei de Comerț din Canada, într-un comunicat.
Ea a adăugat că tarifele impuse de SUA nu vor inaugura „epoca de aur” dorită de Trump, ci vor crește costurile pentru consumatori și producători și vor perturba lanțurile de aprovizionare. „Tarifele sunt o taxă asupra poporului american.”
Trump amenință și UE
Donald Trump a amenințat recent că va impune tarife de 25% asupra Uniunii Europene, susținând că blocul de 27 de țări a fost „format pentru a slăbi Statele Unite”. „Am luat o decizie și o vom anunța foarte curând. (Taxa n.r.) va fi de 25%”, a transmis președintele american. UE a promis să răspundă „ferm și imediat” împotriva unor bariere comerciale „nejustificate”, semnalând că este pregătită să riposteze rapid în fața noilor tarife.
Blocul comunitar este, alături de China, al treilea cel mai mare partener comercial al SUA.
Președintele american nu a oferit detalii suplimentare, dar a menționat industria auto și a spus că taxele vamale se vor aplica „în general”. „Și va fi pentru mașini și pentru toate celelalte lucruri”, a adăugat el.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat, potrivit The Guardian: „UE va reacționa ferm și imediat împotriva barierelor nejustificate la liberul schimb, inclusiv atunci când tarifele sunt folosite pentru a contesta politici legale și nediscriminatorii. UE va proteja întotdeauna afacerile europene, muncitorii și consumatorii de tarife nejustificate.”
Potrivit Bloomberg, tarifele lui Trump ar putea afecta exporturi ale UE în valoare de până la 29,3 miliarde de dolari (28 miliarde de euro).