Impactul tarifelor lui Trump asupra consumatorilor americani: benzina, fructele și televizoarele s-ar putea scumpi

Redacția Digi Economic Data publicării:
trump valuta economie
sursa: profimediaimages.ro/

Petrolul, jucăriile, legumele și electronicele sunt doar câteva dintre produsele importate de SUA din Mexic, Canada și China, care ar putea deveni mai scumpe pentru americani din cauza tarifelor propuse de Donald Trump. Deși tarifele sunt concepute pentru a promova producția internă și achizițiile interne prin taxarea bunurilor importate, creșterea costurilor cade de obicei pe consumatori, nu pe guvernele vizate. 

Trump a implementat o taxă suplimentară de 10% pentru importurile din China. În cazul tarifelor de 25% impuse Canadei și Mexicului, acestea au fost suspendate, însă ar putea intra în vigoare dacă cele două țări nu se conformează cerințelor privind securitatea la frontieră.

Numeroși experți economici au avertizat că tarifele impuse de Trump asupra produselor provenite din cele trei țări ar putea duce la creșterea prețurilor și a inflației — o preocupare comună printre mulți alegători care au declarat că îl susțin pe noul președinte.

Un lucru este clar: SUA importă o gamă largă de bunuri din Canada, Mexic și China, potrivit Independent

De exemplu, Canada este cel mai mare furnizor de petrol brut pentru SUA, cu peste 3,8 milioane de barili pe zi, respectiv 60%. Deși SUA produce cantități mari de petrol brut în fiecare zi, este mai avantajos din punct de vedere economic să-l importe. Creșterile de preț, în urma tarifelor, pot duce, în cele din urmă, la majorarea costurilor la pompă.

Mexicul este cel mai mare exportator de vehicule, piese auto și accesorii auto către SUA, reprezentând 27% din toate importurile. Importul pieselor auto din străinătate și apoi asamblarea acestora în SUA reprezintă o alternativă mai ieftină decât fabricarea și asamblarea internă. Tarifele ar crește costul majorității mașinilor, deși nu este clar cu cât.

Patrick Anderson, directorul executiv al Anderson Economic Group, o firmă de consultanță din Michigan, a declarat pentru New York Times: „Probabil nu există nici o fabrică de asamblare în Michigan, Ohio, Illinois și Texas care să nu fie imediat afectată de o taxă de 25%”. Tarifele „ar însemna un dezastru pentru industria auto din SUA”, au spus analiștii de la Bernstein într-o notă adresată investitorilor, conform Times. Dar, au adăugat ei, se îndoiesc că Trump va duce acest plan până la capăt.

De asemenea, peste un sfert din importurile SUA din China se încadrează în categoria echipamentelor electronice, care includ televizoare, telefoane mobile, monitoare, proiectoare și altele. Toate acestea ar putea înregistra creșteri de prețuri dacă tarifele sunt impuse și transferate consumatorilor.

Mexicul este de asemenea un producător major de electronice nu doar în SUA, dar și la nivel global.

„Mexicul are peste 730 de fabrici care produc echipamente audio și video, de telecomunicații, echipamente pentru calculatoare și piese aferente. Este cel mai mare exportator de televizoare cu ecran plat din lume, al treilea cel mai mare exportator de calculatoare și al optulea cel mai mare producător de electronice din lume”, a spus firma de consultanță IVEMSA, conform PC Mag.

Tot în cazul Mexicului, printre cele mai mari exporturi către SUA se numără zahărul și îndulcitorii. SUA cheltuiesc mai mult de 700 de milioane de dolari pentru a importa zahăr direct din Mexic. Peste 445.000 de tone de zahăr au fost importate în porturile din SUA din Mexic între octombrie 2023 și septembrie 2024.

SUA cheltuiesc mai mult de 20 de miliarde de dolari anual pentru a importa produse agricole din Canada și Mexic. Roșii, avocado, ardei, căpșuni, lămâi, limes, broccoli, conopidă și multe altele sunt importate din Mexic în SUA. Canada furnizează în SUA ciuperci, cartofi și altele.

Toate aceste produse ar putea înregistra creșteri de prețuri în cazul tarifelor. Acest lucru ar lovi puternic consumatorii americani, având în vedere că prețurile la alimente au crescut deja cu aproximativ 25% din 2020. Mulți alegători au folosit alimentele ca exemplu al modului în care inflația le-a afectat viața de zi cu zi, așa că o nouă creștere a prețurilor ar putea fi devastatoare pentru gospodării.