Polonia sprijină solicitarea lui Trump: Țările NATO trebuie să aloce 5% din PIB pentru apărare

Redacția Digi Economic Data publicării:
nato buget
sursa: shutterstock.com/

Varșovia susține cererea lui Donald Trump privind creșterea cheltuielilor de apărare ale statelor NATO, la 5% din PIB, chiar dacă va dura 10 ani pentru ca unii membri să atingă acest obiectiv, a declarat ministrul polonez al apărării.  

Władysław Kosiniak-Kamysz a declarat pentru Financial Times că țara sa „poate fi legătura transatlantică între această provocare lansată de președintele Trump și implementarea ei în Europa”. Polonia se apropie de acest obiectiv, alocând 4,7% din PIB pentru apărare în acest an, cel mai mare procent din cadrul alianței.  

Înainte de revenirea sa la Casa Albă, pe 20 ianuarie, Trump a intensificat presiunea asupra membrilor NATO pentru a crește cheltuielile militare, având în vedere că doar 23 din cei 32 de membri ating în prezent ținta de 2%, Italia și Spania fiind printre țările UE care nu respectă acest prag.  

Atingerea obiectivului lui Trump „va dura încă un deceniu, dar cred că nu ar trebui criticat pentru stabilirea unei ținte cu adevărat ambițioase, pentru că altfel vor exista țări care vor continua să dezbată dacă sunt cu adevărat necesare cheltuieli mai mari”, a spus el.  

După ce Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în 2022, Polonia și-a dublat cheltuielile pentru apărare și a comandat arme în valoare de miliarde de dolari, în mare parte din SUA și Coreea de Sud. Ministrul a spus că Guvernul nu a avut altă opțiune, având în vedere poziția sa geografică, aproape de Rusia: „Am cumpărat mult, dar poziția noastră pe hartă face ca investiția și achiziția de echipamente să fie pur și simplu necesare.”  

În schimb, obiectivele altor țări sunt diferite. Italia recunoaște necesitatea creșterii cheltuielilor pentru apărare, dar Guvernul este limitat de povara datoriei și de nevoia de a reduce cheltuielile publice. Roma a cerut celorlalte capitale europene să excludă cheltuielile militare din calculele privind deficitul public, dar apelul său a fost respins.  

Spania ocupă ultimul loc, alocând 1,28% din PIB în 2024, conform NATO. Pentru a evita criticile, Guvernul subliniază că armata sa contribuie generos cu trupe și echipamente la misiunile alianței.  

Varșovia vrea să folosească președinția rotativă a Consiliului UE, care a început la 1 ianuarie, pentru a convinge statele membre să aloce 100 de miliarde de euro din următorul buget comun pentru apărare. Discuțiile privind cadrul financiar multianual, pe 7 ani, din 2028, urmează să înceapă în acest an. Comisia Europeană a propus anul trecut un program pentru industria de apărare în valoare de 1,5 miliarde de euro, pe care Kosiniak-Kamysz l-a descris drept insuficient.  

„UE are capacitatea de a reloca fonduri”, a spus ministrul, adăugând că este „prioritatea” sa să se asigure că 100 de miliarde de euro sunt investite în apărare în următorii ani, inclusiv prin redirecționarea banilor nefolosiți din fondul comun de redresare post-pandemică de 800 de miliarde de euro, care expiră anul viitor.  

Kosiniak-Kamysz intenționează să prezinte planurile Poloniei luni, în timpul unei întâlniri la Varșovia cu omologii săi din Germania, Franța, Italia și Marea Britanie.  

„Dacă ne-am permis să ne îndatorăm pentru a ne redresa după Covid, atunci cu siguranță trebuie să găsim bani pentru a ne proteja de război”, a spus el.