Comisia Europeană, sceptică în privința economiei românești: regresul este vizibil

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
romania ue fonduri
sursa foto: colaj shutterstock

Comisia Europeană a redus la 1,4%, de la 2,5% anterior, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an.

Conform previziunilor economice publicate de Executivul comunitar, deficitul guvernamental va rămâne la un nivel ridicat, de 8,6% din PIB în 2025 şi 8,4% din PIB în 2026, în timp ce deficitul de cont curent ar urma să scadă la 7,9% din PIB în 2025 şi 7% din PIB în 2026. Creşterea PIB-ului României ar urma să accelereze la 2,2% anul viitor.

Regulile fiscale ale UE prevăd limita de 60% din PIB pentru datoria publică şi limita de 3% din PIB pentru deficitul bugetar.

În privinţa inflaţiei, Comisia Europeană se aşteaptă la un nivel de 5,1% în 2025 şi 3,9% în 2026, iar ponderea datoriei ca procent din PIB ar urma să urce la 59,4% în 2025 şi 63,3% în 2026. Rata şomajului ar urma să scadă la 5,3% anul acesta şi 5,2% anul viitor.

La nivelul Uniunii Europene, avansul economic va fi unul moderat, în contextul riscurilor actuale.

Economia UE demonstrează rezistență în contextul unor tensiuni comerciale ridicate și al unei creșteri a incertitudinii globale. Susținută de o piață a muncii robustă și de creșterea salariilor, se preconizează că avansul va continua în 2025, deși într-un ritm moderat. Inflația scade mai rapid decât se prognozase anterior și este pe cale să atingă obiectivul de 2% în acest an. Riscurile la adresa perspectivelor rămân valabile, așa că trebuie să luăm măsuri decisive în cadrul uniunii pentru a ne stimula competitivitatea” a declarat Valdis Dombrovskis, comisar european pentru Economie și Productivitate - Implementare și Simplificare.