Mexic și Canada își unesc forțele pentru a contracara tarifele lui Trump

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
canada mexic trump
sursa: profimediaimages.ro/

Mexic și Canada pun deoparte divergențele și își formează un front unit pentru a contracara amenințarea președintelui american Donald Trump de a impune tarife comerciale începând de săptămâna viitoare. „Trump vede lucrurile în alb și negru”, a declarat o persoană informată despre planurile noii administrații de la Casa Albă. „Noi vă oferim acces la piața americană, voi ce ne oferiți în schimb?”  

De la câștigarea alegerilor în noiembrie, Trump a amenințat în mod repetat cei mai mari doi parteneri comerciali cu tarife de 25% pe toate exporturile către SUA, ca răspuns la ceea ce consideră „creșterea imigrației ilegale și traficului de fentanil în țară”. Noul președinte american a avertizat că aceste tarife ar putea intra în vigoare de la 1 februarie.  

Mexic și Canada trimit trei sferturi din exporturi către SUA, în baza unui acord comercial tripartit, USMCA, semnat în timpul primului mandat al lui Trump. Mexic depinde de SUA pentru aproximativ 70% din gazele naturale și a fost de mult timp acuzat de republican că ar facilita imigrația ilegală și traficul de droguri.  

De cealaltă parte, Camera de Comerț din Canada estimează că PIB-ul țării s-ar reduce cu 2,6%, echivalent cu aproximativ 78 miliarde de dolari canadieni (54 miliarde de dolari americani), dacă Trump și-ar pune în aplicare amenințările, ceea ce ar costa fiecare canadian aproximativ 1.900 de dolari canadieni anual.  

În ciuda amenințării comune venite din partea lui Trump, relațiile dintre Mexic și Canada s-au deteriorat anul trecut, inițial din cauza unor îngrijorări exprimate de ambasadorul Canadei privind reforma judiciară din Mexic.  

Relațiile s-au înrăutățit semnificativ în noiembrie, după ce premierul canadian Justin Trudeau a sugerat că ar fi deschis să elimine Mexicul din USMCA și a fost de acord cu Trump că investițiile chineze sunt problematice, într-o aparentă încercare de a câștiga favoarea noului președinte american.  

Aceste comentarii și altele asemănătoare au stârnit furie în Ciudad de Mexico, dar cele două țări cooperează acum în fața amenințărilor lui Trump privind tarifele, cu numeroase discuții între miniștri în ultima lună, au declarat oficialii, potrivit Financial Times.

„Zgomotul politic poate că a provocat întârzieri și judecăți greșite în Ottawa, dar canadienii par să fi realizat în sfârșit că o mai bună coordonare cu Mexicul este crucială”, a declarat Diego Marroquin Bitar, cercetător la Wilson Centre.  

Un obiectiv-cheie al apropierii a fost armonizarea narațiunilor celor două țări cu privire la modul în care tarifele SUA ar reprezenta o situație de tip „pierde-pierde”, care ar crește prețurile pentru consumatorii din toate cele trei țări.  

Trudeau a declarat săptămâna aceasta: „Trump a anunțat că dorește o ‘epocă de aur’ pentru economia americană. Asta înseamnă că vor avea nevoie de mai multă energie, mai multe minerale, mai mult oțel și aluminiu, mai mult lemn, mai mult beton – lucruri pe care Canada deja le furnizează.”  

Ottawa și Ciudad de Mexico au întocmit, de asemenea, liste separate de tarife de represalii, în timp ce au trimis public și privat mesaje de reconciliere echipei lui Trump pe tema securității la frontieră, potrivit unor persoane informate despre situație.  

Mexicul a pregătit tarife cunoscute local drept un „carusel” de produse, care vor fi aplicate pentru câteva luni, înainte de a fi redirecționate către alte state vizând legislatori republicani cheie.  

Canada a semnalat, de asemenea, că pregătește sancțiuni în oglindă care ar crea „cea mai mare anxietate în SUA, cu cel mai mic impact asupra Canadei”, a declarat Jonathan Wilkinson, ministrul energiei și resurselor naturale.  

O revizuire a USMCA, programată pentru 2026, este deja în curs, Trump cerând modificări pentru a reduce influența Chinei în regiune. Consultările publice au început săptămâna aceasta la Washington, iar președintele a cerut reprezentantului comercial al SUA să facă recomandări privind viitorul pactului până la 1 aprilie.  

Ottawa și Ciudad de Mexico se pregătesc pentru ca Trump să ceară o renegociere a USMCA – pact pe care l-a negociat în primul său mandat, numindu-l „o victorie colosală pentru muncitorii americani” – în loc de revizuirea mai limitată prevăzută de acord.  

„Este un pact pe care îl poate modela cum dorește”, a declarat Andrew Shoyer, fost oficial USTR și avocat în comerț la Sidley Austin.  

Persoane familiare cu planurile Casei Albe spun că SUA doresc să facă schimbări pentru a limita piesele străine din mașini și pentru a reduce legăturile economice tot mai mari dintre Mexic și China.  

Trump a ridicat, de asemenea, problema deficitului comercial ridicat al SUA cu cei doi parteneri din USMCA, avertizând Ottawa că Washingtonul ar putea folosi „forța economică” pentru a transforma Canada în cel de-al 51-lea stat american.  

„Canada poate oricând să devină un stat, iar dacă ești un stat, nu vom avea un deficit”, a declarat el la Forumul Economic Mondial de la Davos, joi. „Nu avem nevoie de lemnul lor, pentru că avem pădurile noastre. Nu avem nevoie de petrolul și gazele lor. Avem mai mult decât oricine altcineva”, a adăugat el.  

În realitate, SUA importă aproximativ 40% din țițeiul pe care îl rafinează, dintre care 60% provine din Canada și 11% din Mexic.  

„Impunerea tarifelor va afecta negativ nu doar consumatorii americani, ci și interesele SUA privind securitatea energetică”, a declarat Mark Scholz, directorul executiv al Asociației Canadiene a Contractorilor de Energie.  

Canada a răspuns cerințelor lui Trump privind frontiera, angajându-se să cheltuiască peste 1 miliard de dolari pentru securitate, inclusiv elicoptere, drone și personal suplimentar – deși Trudeau a remarcat joi că doar 1% dintre migranții ilegali și drogurile care intră în SUA provin din Canada.  

Mexicul a intensificat, de asemenea, aplicarea legilor privind imigrația și va accepta acum solicitanții de azil care așteaptă soluționarea cererilor în SUA.  

Trump a amenințat că va trimite forțele speciale ale SUA în Mexic pentru a elimina cartelurile de droguri și a declarat la Davos că SUA „colaborează foarte bine cu Mexicul”.